Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Ilona Hobzová
23. července 2024 v 14:33
Čas čtení 1:45

Kontrola slunečních brýlí dopadla katastrofálně, neprošla většina modelů. Jak vybrat správně?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Kontrola slunečních brýlí dopadla katastrofálně, neprošla většina modelů. Jak vybrat správně?
Zdroj: Unsplash/Brooke Cagle/volně k užití

Česká obchodní inspekce (ČOI) zjišťovala, zda prodávané sluneční brýle splňují požadavky právních předpisů. Zkontrolovala celkem 89 modelů a u 78 zjistila pochybení.

„V rámci kontrolní akce jsme zahájili 86 kontrol a celkem jsme zkontrolovali 89 modelů slunečních brýlí. Pochybení byla zjištěna u 78 kontrolovaných modelů, to je v 87,64 procentech. Pouze 11 kontrol bylo ukončeno bez zjištění porušení právních předpisů,“ uvedla uvedla ředitelka inspektorátu Ústecký a Liberecký Renata Linhartová.

23. července 2024 v 13:00 Čas čtení 4:22 Léto a fresh tenisky patří k sobě. Toto jsou momentálně nejvíce cool páry na trhu Léto a fresh tenisky patří k sobě. Toto jsou momentálně nejvíce cool páry na trhu

Výrobky spadají do kategorie osobních ochranných prostředků a musí při dodávání na trh splňovat požadavky Evropské unie. Mezi ně patří označení stanovenou značkou shody „CE“, návod k použití v českém jazyce, EU prohlášení o shodě vyhotovené výrobcem, případně odkaz na internetovou adresu, na níž je přístup k EU prohlášení o shodě. 

sluneční brýle
Zdroj: Unsplash/Tamara Bellis/volně k užití

Na brýlích, obalu nebo návodu musí být také číslo typu či šarže nebo sériové číslo nebo jiný prvek, umožňující identifikaci brýlí, jméno výrobce, zapsaný obchodní název nebo zapsaná ochranná známka a poštovní adresa, na níž lze výrobce kontaktovat.

23. července 2024 v 8:38 Čas čtení 0:50 Finanční úřad draží iPhony a MacBooky. Lidé je kupují klidně za dvojnásobek ceny Finanční úřad draží iPhony a MacBooky. Lidé je kupují klidně za dvojnásobek ceny

„Uvedená zjištění ukazují, že řada slunečních brýlí, které jsou spotřebitelům nabízeny k prodeji, nesplňují formální požadavky. Ve 43 případech bylo uloženo opatření k nápravě, aby ve stanovené lhůtě hospodářský subjekt odstranil zjištěné nedostatky, nebo aby k jejich odstranění, bez zbytečného odkladu, provedl nezbytná opatření k nápravě. Na základě těchto zjištění hospodářské subjekty stáhly výrobky nesplňující požadavky pro uvedení na trh EU z distribuce,“ doplnila kontrola.

Jak brýle vybrat?

ČOI upozornila, že je zásadní zvolit vhodnou kategorii propustnosti světla. Ty jsou celkem čtyři:

KategoriePropustnost světlaPoužití
080 – 100 %Velmi omezená redukce slunečního záření
143 – 80 %Omezená ochrana slunečního záření
218 – 43 %Dobrá ochrana proti slunečnímu záření
38 – 18 %Vysoká ochrana proti slunečnímu záření
43 – 8%

Velmi vysoká ochrana proti extrémnímu slunečnímu záření, např. na moři, na sněhová pole, na vysoké hory nebo na poušť

Sluneční brýle pro běžné použití musí být také označeny:

  • viditelně, čitelně a nesmazatelně značkou shody „CE“ (Pokud to vzhledem k povaze není možné nebo odůvodněné, umístí se označení CE na obal nebo průvodní doklady)
  • na výrobku číslem typu či šarže nebo sériovým číslem, popřípadě jiným prvkem, umožňujícím identifikaci brýlí (v případech, kdy to velikost nebo povaha výrobku neumožňuje, lze uvést na obalu či v přiloženém dokladu)
  • na výrobku (není-li to možné pak na obalu nebo v přiloženém dokladu) jménem, zapsaným obchodním názvem či zapsanou obchodní známkou a poštovní adresou, na níž lze výrobce kontaktovat
20. července 2024 v 14:00 Čas čtení 0:12 KVÍZ: Chalupáři, Hospoda, Vinnetou a další. Jak dobře znáš klasiku, která běží každé léto? KVÍZ: Chalupáři, Hospoda, Vinnetou a další. Jak dobře znáš klasiku, která běží každé léto?

K brýlím musí být přiloženo EU prohlášení o shodě, nebo v návodu a informacích musí být odkaz na internetovou adresu, na níž je přístup k EU prohlášení o shodě. A jak už jsme zmínili, nesmí také chybět návod v českém jazyce.

Domů
Sdílet
Diskuse