Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Magdalena Trajerová
23. července 2024 v 8:38
Čas čtení 0:50

Finanční úřad draží iPhony a MacBooky. Lidé je kupují klidně za dvojnásobek ceny

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Finanční úřad draží iPhony a MacBooky. Lidé je kupují klidně za dvojnásobek ceny
Zdroj: Unsplash/Adem AY

Od začátku července draží Finanční úřad hlavního města Prahy zabavená zařízení značky Apple. Úřad očekával vyšší zájem, ceny, za něž se již některá elektronika vydražila, ho ale přesto překvapily.

Od 9. července se v online aukci pražského finančního úřadu objevují zabavené notebooky MacBook a telefony iPhone. Vyvolávací ceny obvykle začínají na třetině odhadované hodnoty výrobku. Zájem je ovšem tak enormní, že jejich konečná cena se vyšplhá i na dvojnásobek běžné prodejní ceny. Například iPhone 15 Pro Max s pamětí o velikosti 256 GB, který je v obchodech k dostání za 32 tisíc korun, byl vydražen za 58 900 korun.

22. července 2024 v 17:22 Čas čtení 0:45 Známe 10 nejrizikovějších měst světa. Do jednoho můžeš letět přímo z Česka Známe 10 nejrizikovějších měst světa. Do jednoho můžeš letět přímo z Česka

„V tuto chvíli se do 25 proběhnutých dražeb přihlásilo celkem 12 140 dražitelů. V průměru se tedy jedná o cca 485 dražitelů na jednu dražbu,“ uvedla mluvčí úřadu a dodala, že takto vysoké ceny nejsou při aukcích běžné. Obvykle se podle ní nejvyšší částky pohybují těsně pod prodejní hodnotou.

iphony
iphony Zdroj: Finanční správa ČR

Zboží pochází z kontrolních akcí s krycím názvem Čeněk a Macek, při níž celníci zabavili elektroniku v hodnotě pět milionů korun. V dražbě je i elektronika z akce „Rajče“, kdy částka zabavené elektroniky přesáhla 30 milionů. Nejčastěji se jedná o výrobky, které byly do Evropské unie dovezeny z třetích zemí, ale nebylo za ně odvedeno DPH.

Aby předešli přetížení webu, rozhodli se úředníci aukce rozdělit do několika dní. Další dražba je naplánována na 29. července – 2. srpna. V nabídce se kromě Macbooků a iPhonů objeví i chytré hodinky, herní konzole, sluchátka nebo drony.

Domů
Sdílet
Diskuse