Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Vincenc Novák
25. července 2024 v 14:28
Čas čtení 0:56

Sexuální zneužívání, dětská práce i terorismus. Oblíbená dětská platforma je prolezlá kriminalitou

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Sexuální zneužívání, dětská práce i terorismus. Oblíbená dětská platforma je prolezlá kriminalitou
Zdroj: Roblox Corporation/propagační materiál

Populární platforma pro tvorbu a hraní her Roblox je dlouhodobým problémem.

Agentura Bloomberg v rozsáhlém článku popisuje, jaké problémy se s touto platformou pojí. Zmiňuje přitom toxicitu, dětskou práci, obtěžování, nebo dokonce terorismus. Zejména se pak zaměřuje na problémy spojené s pedofily.  

1. října 2022 v 14:12 Čas čtení 1:21 Na Robloxu spolu mohly děti válčit jako Rusové a Ukrajinci. Kontroverzní hry byly odstraněny Na Robloxu spolu mohly děti válčit jako Rusové a Ukrajinci. Kontroverzní hry byly odstraněny

Příkladem je případ osmačtyřicetiletého úředně uznaného sexuálního predátora Clintona McElroye z amerického Kansasu, který v roce 2020 vylákal sexuální fotky a videa z osmileté dívenky. 

Známý je také případ dvaadvacetiletého Arnolda Castilla, který patnáctileté uživatelce Roblxu zaplatil Uber za tisíce dolarů, aby za ním přijela domů. Následně dívku věznil v pronajatém pokoji, kde jí dával jídlo výměnou za sex. Dívka se aktuálně léčí s těžkou depresí a potýká se s úzkostnými záchvaty. 

Minimální kontrola

Roblox se vyznačuje tím, že jeho obsah a uživatelé nejsou prakticky nikým kontrolovány. Společnost zaměstnává asi 3 tisíce moderátorů, což je při počtu 78 milionů denních uživatelů poměrně směšné číslo. Nemoderované prostředí tak láká pedofily, kteří nezletilé uživatele sexuálně zneužívají nebo se snaží z nich snaží vylákat citlivé informace. Výjimkou nejsou ani pokusy o únos.

25. června 2024 v 10:10 Čas čtení 0:40 Americký politik se přizná k cestování do Prahy za sexem s nezletilými Americký politik se přizná k cestování do Prahy za sexem s nezletilými

Jen v roce 2023 evidovalo americké Národní centrum pro pohřešované a zneužívané děti 13 316 nahlášených případů zneužívání dětí v prostředí Robloxu. Jedná se však pouze o případy nahlášené na území USA, které dokázali zachytit sami uživatelé, moderátoři nebo umělá inteligence. 

Platforma se před dvěma lety terčem kritiky kvůli některým kontroverzním hrám, které svým uživatelům nabízí. Jednou z nich byla hra s názvem „War on Larkiv: Ukraine“, která simulovala boje mezi Ukrajinci a ruskými okupanty. 

Domů
Sdílet
Diskuse