Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
28. července 2024 v 16:36
Čas čtení 0:54

Mobilní aplikace eDoklady odesílá údaje o uživatelích. Chystá se nová verze

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Mobilní aplikace eDoklady odesílá údaje o uživatelích. Chystá se nová verze
Zdroj: Úřad vlády ČR

Hlavní obavou při převádění klasických osobních dokladů do elektronických podob byl únik osobních a citlivých dat. Nyní se ukazuje, že pochybnosti nebyly zbytečné.

Na problém upozornil server iRozhlas. Kdo a kde se elektronickým dokladem legitimoval totiž aplikace posílá na servery, které si stát pronajímá v Nizozemí. Data tak obsahují i citlivé informace včetně například policejních kontrol. O tom, že informace o transakcích někam odesílá, navíc aplikace uživatele ani neupozorní.

26. července 2024 v 13:00 Čas čtení 4:39 Z chudé servírky se stala miliardářkou: Mouna Ayoub neměla po rozvodu s arabským šejkem ani cent, ale šikovně zbohatla Z chudé servírky se stala miliardářkou: Mouna Ayoub neměla po rozvodu s arabským šejkem ani cent, ale šikovně zbohatla

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) přitom ještě nedávno na tiskové konferenci veškeré pochybnosti ohledně úniku dat popíral. S tím, aby aplikace údaje posílala, prý nesouhlasí. „Aplikace nemá nikam žádná data o používání odesílat. Celý princip eDokladů má být postavený na tom, že při jejich běžném používání nemá vznikat žádná digitální stopa o tom, kdy a kde uživatel eDoklady použil,“ napsal.

Mluvčí Digitální a informační agentury (DIA) Jakub Palata ale uvedl, že se nejedná o žádnou chybu. Podle něj, pokud dojde k odeslání více informací obsahujících osobní nebo jiné citlivé údaje, dojde k ořezání a filtrování právě citlivých dat. Konkrétní údaje jsou tak nečitelné. „Data v Sentry jsou určená pouze pro detekci problémů v rámci chodu aplikace, a nikoli ke sledování uživatelů,“ dodal.

Palata ale zároveň přiznal, že zachycovaný rozsah informací je větší, než programátoři pro kontrolu fungování aplikace potřebují. Ačkoliv takto rozsáhlý sběr údajů dříve chybou nebyl, to, že k němu dochází stále, už problémem je. Nyní tak připravují novou verzi aplikace, kde „90 procent detailu událostí již vůbec nebude posílat a i nadále bude platit naprostá anonymizace všech údajů.“

Domů
Sdílet
Diskuse