Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Magdalena Trajerová
29. července 2024 v 12:14
Čas čtení 0:47

Dostali tisíc dolarů měsíčně jen tak. Jak dopadla studie o nepodmíněném příjmu?

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Dostali tisíc dolarů měsíčně jen tak. Jak dopadla studie o nepodmíněném příjmu?
Zdroj: Pexels/Alexandr Mills/volně k užití

Jedna z největších a nejkomplexnějších studií o nepodmíněném příjmů zná své výsledky. Lidé, kteří dostávali tisíc dolarů měsíčně jen tak, pracovat nepřestali, začali ale více dbát o své zdraví.

Sam Altman, zakladatel společnosti Open AI, v rámci studie věnoval třem tisícům nízkopříjmových účastníků 1000 dolarů měsíčně po dobu tří let, v přepočtu tedy něco přes 23 tisíc korun.

29. července 2024 v 9:10 Čas čtení 0:50 Příchod jevu La Niña. Pocítíme ho i v Evropě Příchod jevu La Niña. Pocítíme ho i v Evropě

Zkoumal pak, jak se lidé s tímto nepodmíněným příjmem zachovají. Snažil se zodpovědět otázky, jakými jsou například: „Sedí lidé a hrají videohry, nebo vytvářejí nové věci? Jsou lidé šťastní a naplnění?“ 

Výsledky ukazují, že příjemci nadále pracovali. Svou pracovní dobu si ale v průměru každý týden zkracovali o 1,3 hodiny, čímž více dbali na svůj odpočinek. Jedna z hlavních výzkumnic Eva Vivalt ale tento efekt nevidí jako negativní.

„Pokud výsledky říkají, že si lidé cení toho, že mají více volného času – že to je to, co zvyšuje jejich pohodu – je to pozitivní,“ uvedla pro CBS. Dodala, že poskytnuté peníze daly příjemcům větší autonomii v tom, jak tráví svůj volný čas, což zlepšilo jejich blahobyt.

28. července 2024 v 8:00 Čas čtení 8:09 Turista Svaťa cestuje z Brna do Austrálie po zemi. „Tálibánců jsem se nebál. Spaní většinou sháním až po setmění,“ říká Turista Svaťa cestuje z Brna do Austrálie po zemi. „Tálibánců jsem se nebál. Spaní většinou sháním až po setmění,“ říká

Účastníci výzkumu zároveň zvýšili své výdaje na zdravotnické služby. Zvýšily se i jejich úspory, a to o 25 procent oproti kontrolní skupině. Nejvíce peněz investovali příjemci do jídla, nájmu a na dopravu.

Ve svém blogovém příspěvku uvedl Altman, že si myslí, že eliminace „tradičních pracovních míst“ technologiemi by mohla v budoucnu učinit základní nepodmíněný příjem nezbytným.

Domů
Sdílet
Diskuse