Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Magdalena Trajerová
29. července 2024 v 9:10
Čas čtení 0:50

Příchod jevu La Niña. Pocítíme ho i v Evropě

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Příchod jevu La Niña. Pocítíme ho i v Evropě
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Již na září hlásí meteorologové návrat jevu La Niña. Předpokládá se, že ovlivní počasí nad celou severní polokoulí, včetně Česka.

La Niña společně s jejím protějškem El Niño jsou přirozeně vyskytující se klimatické vzorce způsobené kolísáním povrchových teplot vody v tropickém Tichém oceánu. Běžně tropické větry v Tichém oceánu vanou podél rovníku na západ, tlačí teplou vodu z Jižní Ameriky směrem do Asie, čímž způsobují, že studená voda stoupá z hlubin v procesu zvaném vzestupné proudění.

28. července 2024 v 10:30 Čas čtení 0:40 VIDEO: Nové záběry z útoku na Dvojčata. Muž po 23 letech našel staré kazety zachycující celou tragédii z nového úhlu VIDEO: Nové záběry z útoku na Dvojčata. Muž po 23 letech našel staré kazety zachycující celou tragédii z nového úhlu

Během La Niña tropické větry zesilují, tlačí teplou vodu dále na západ a přinášejí tak více studené vody na povrch Pacifiku. Hladina oceánu se během ní ochladí o půl stupně Celsia minimálně na tři měsíce.

Ač se může zdát, že tento jev je zanedbatelný, jeho vliv na počasí je obrovský. Vzpomeňme si na rok 2020, kdy byla La Niña jednou z hlavních příčin dosud nejaktivnější hurikánové sezóny. „Ďábel se skrývá v detailech,“ řekl Neven Fučkar, klimatolog z Oxfordské univerzity pro Telegraph. „Atmosféra reaguje velmi rychle – je to otázka hodin, dnů, týdnů a dokonce i měsíce nebo dvou. Ale oceán má pomalejší dynamiku.“

20. července 2024 v 8:00 Čas čtení 7:44 Jela jsem do Egypta jako animátorka. Bydlela jsem v ruině, 20 hodin denně pracovala a na měsíc se stala „manželkou“ svého kolegy Jela jsem do Egypta jako animátorka. Bydlela jsem v ruině, 20 hodin denně pracovala a na měsíc se stala „manželkou“ svého kolegy
21. července 2024 v 8:00 Čas čtení 4:11 Móda z metra: Co nosí mladí lidé z Prahy během horkých letních dnů? Móda z metra: Co nosí mladí lidé z Prahy během horkých letních dnů?
28. července 2024 v 8:00 Čas čtení 8:09 Turista Svaťa cestuje z Brna do Austrálie po zemi. „Tálibánců jsem se nebál. Spaní většinou sháním až po setmění,“ říká Turista Svaťa cestuje z Brna do Austrálie po zemi. „Tálibánců jsem se nebál. Spaní většinou sháním až po setmění,“ říká

Příchod jevu La Niña se pravděpodobně dotkne i Evropy. Do střední a východní části by měla přinést více srážek. Naopak na západě Evropy, a to hlavně ve Španělsku a Velké Británii, bude mít na svědomí sucho. Přesnější předpovědi budou moci meteorologové poskytnou, až se vznik La Niña skutečně potvrdí.

Domů
Sdílet
Diskuse