Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 25 Kč 😱
Magdalena Trajerová
6. srpna 2024 v 8:01
Čas čtení 1:00

Vosy jsou letos neobyčejně silné. Záchranáři evidují abnormální počet výjezdů

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Vosy jsou letos neobyčejně silné. Záchranáři evidují abnormální počet výjezdů
Zdroj: Unsplash / Mohsen Bagherzadeh

Kvůli teplému jaru se množí mnoho vos a sršňů. Zachranáři vyjíždějí ke stovkám případů způsobených nebezpečným hmyzem, který je rizikový nejen pro alergiky.

„Takový počet výjezdů kvůli alergickým reakcím na vosí bodnutí nepamatuji. Jen u nás na jihu Čech už máme přes sto zásahů, ale je to celorepubliková záležitost,“ řekl pro Novinky.cz ředitel jihočeských záchranářů Marek Slabý.

5. srpna 2024 v 15:43 Čas čtení 1:12 Ptačí chřipka v Americe přeskočila na krávy a šíří se mlékem. Hrozba viru roste Ptačí chřipka v Americe přeskočila na krávy a šíří se mlékem. Hrozba viru roste

Záchranáři podle něj vyjíždějí k bodnutím hmyzem každý rok, záchranné akce ale letos začaly mnohem dříve než obvykle. Zatímco v předchozích letech byly těžké případy zaznamenávány převážně až v druhé polovině srpna, tento rok jsou hlášeny již v květnu.

Problém pro alergiky

Nebezpečné jsou převážně alergické reakce. V některých případech může jít i o ohrožení života, a to i u osob, které doposud s bodnutím žádný problém neměly. „Zasahovali jsme například u asi 60letého včelaře, který měl za sebou mnoho a mnoho včelích bodnutí. Nyní ho bodla vosa a reakce byla opravdu silná. Šlo mu o život,“ uvedl Slabý. Při silných alergických reakcích může dojít až k zástavě srdce.

Za početná a silná vosí hnízda může teplé jaro. Po zimě, kterou přežijí pouze matky královny, bylo brzy teplo. Matkám se tedy dařilo a mohly začít budovat svá hnízda opravdu brzy. Vosy jsou nyní agresivnější i proto, že již odchovávají nové matky královny, což se obvykle děje až ke konci srpna a na začátku září.

 

Situace by se měla uklidnit v září a říjnu. V tuto dobu umírají trubci a dělnice, matky královny se pak připravují k zimnímu spánku.

Pokud tě vosa bodne, místo vpichu omyj a chlaď ledem či studenou vodou. Podat můžeš i antihistaminika. V případě alergické reakce, dechových potíží, vyrážky či velkého otoku vyhledej lékaře.

Domů
Sdílet
Diskuse