Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
19. srpna 2024 v 15:14
Čas čtení 0:38

V pondělí večer ovládne oblohu modrý superúplněk. Na co si dát pozor?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V pondělí večer ovládne oblohu modrý superúplněk. Na co si dát pozor?
Zdroj: Getty Images/Gary Hershorn

Při tzv. superúplňku se Měsíc na své eliptické dráze dostává nejblíže Zemi. Díky tomu se jeví větší a jasnější než obvykle.

Tzv. „blue supermoon“ nastane v pondělí přesně v 20.25 hodin středoevropského času. Jako „modrý“ se obvykle označuje třetí úplněk, který se na obloze objeví v daném ročním období. 

Navzdory názvu však na obloze v pondělí večer žádný modrý měsíc neuvidíme. Ve skutečnosti bude mít zemský oběžník spíše oranžovočervenou barvu. Do modra se měsíc v minulosti zabarvoval v návaznosti na výbuchy sopek, jejichž dopady byly viditelné po celém světě. Příkladem může být výbuch sopky Krakatoa v roce 1884.

14. srpna 2024 v 9:23 Čas čtení 0:41 Život na Marsu je zase o kousek realističtější. Vědci možná na planetě objevili zásoby vody Život na Marsu je zase o kousek realističtější. Vědci možná na planetě objevili zásoby vody

Přestože se měsíc během superúplňku může oproti normálu zdát o něco větší oproti normálu, jedná se o pouhý optický klam. Měsíc je totiž o něco níže k obzoru a lidský mozek ho porovnává např. s budovami na zemském povrchu. Naopak v běžné situaci je měsíc mnohem výše, lidské oko tedy kromě něj nevnímá žádné jiné objekty. 

Letošní superúplněk nastane ve znamení vodnáře. Podle astrologů mohou lidé pozorovat jisté napětí mezi osobními ambicemi a potřebami širšího společenství. Důsledkem toho mohou být pocity nespokojenosti či touha po změně. 

Domů
Sdílet
Diskuse