Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
14. srpna 2024 v 9:23
Čas čtení 0:41

Život na Marsu je zase o kousek realističtější. Vědci možná na planetě objevili zásoby vody

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Život na Marsu je zase o kousek realističtější. Vědci možná na planetě objevili zásoby vody
Zdroj: Twitter/NASA Mars

Jejich nejnovější zjištění vychází z analýzy seismických měření ze sondy NASA InSight.

Data, jako například rychlosti otřesů, poté zkombinovali s počítačovými modely. Podle výsledků je tak nejpravděpodobnějším vysvětlením těchto seismických aktivit právě podzemní voda.

Podle vedoucího vědce Vashana Wrighta ze Scrippsova oceánografického ústavu Kalifornské univerzity v San Diegu se voda v trhlinách v hloubce 11,5 až 20 kilometrů pod povrchem s největší pravděpodobností shromažďovala před miliardami let, kdy se na Marsu nacházely řeky, jezera a možná i oceány.

Obecně se předpokládá, že Mars přišel o veškerou vodu na povrchu a změnil se v suchý, prašný svět, který známe dnes, vlivem ztenčení atmosféry. Vědci stále teoretizují nad tím, zda velká část této vody unikla do vesmíru nebo zůstala pohřbena pod povrchem.

K potvrzení přítomnosti vody a hledání případných známek mikrobiálního života je však potřeba speciálních vrtáků a dalšího vybavení.

„Pokud jsou tyto interpretace správné, existují v podpovrchových vrstvách Marsu předpoklady pro život, jak ho známe,“ upozornil Wright.

Domů
Sdílet
Diskuse