Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Magdalena Trajerová
28. srpna 2024 v 8:57
Čas čtení 0:47

Na Sahaře bude pršet. Takový úhrn srážek přišel za posledních 53 let jen čtyřikrát

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Na Sahaře bude pršet. Takový úhrn srážek přišel za posledních 53 let jen čtyřikrát
Zdroj: Unsplash/Henry Dick/volně k užití

Saharská poušť je známá jako nejsušší místo na Zemi. Přesto se nad ní v nejbližších dnech spustí unikátní srážková událost.

Ačkoliv ve srovnání s evropskými standardy se může zdát, že množství deště nebude velké, pro Saharu to bude více jak pětinásobek normálních měsíčních srážek. Není běžné, aby africká poušť čelila takovému přívalu vody. K tomuto jevu dochází obvykle méně než jednou za desetiletí. Většinou se jedná o ukazatel, toho, že se něco možná mění v zemském povětrnostním systému, což naznačuje neobvyklý stav atmosféry.

23. března 2021 v 21:42 Čas čtení 2:45 Napříč Afrikou postaví obrovskou přírodní zeď. Má zastavit zvětšování pouště a zachránit přírodu i životy lidí Napříč Afrikou postaví obrovskou přírodní zeď. Má zastavit zvětšování pouště a zachránit přírodu i životy lidí

Pršet má hlavně následujících 16 dní, velkou část pouště ale pokropí déšť i v září. Ve střední části Sahary tak spadne až 1000 procent běžného úhrnu srážek. Takovou událost zažila oblast za posledních 53 let pouze čtyřikrát.

Během roku prší na Sahaře opravdu málo, případně vůbec. Největší a nejsušší poušť se rozkládá na severu Afriky od Atlantského oceánu na západě až po Rudé moře na východě. Svou rozlohou tak zabírá více než 9,2 milionu kilometrů čtverečních.

Za suché a horké počasí může pozice pod subtropickým hřebenem, stálým systémem vysokého tlaku. Tento hřeben způsobuje sestup vzduchu, kvůli čemuž se atmosféra stává suchou a stabilní a zabraňuje tvorbě mraků a srážek.

Domů
Sdílet
Diskuse