Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Koucká
20. dubna 2024 10:00
Čas čtení 2:05

Nejlepší kamarádka ji dostala do proruské sekty AllatRa. Eva v ní strávila deset let života

Kategorie:
Refresher
Uložit Uložené

V dalším díle pořadu Hlubiny představujeme Evu. Ta strávila deset let v náboženské sektě AllatRa poté, co ji ke společenství přivedla její nejlepší kamarádka.

Trigger warning: Upozorňujeme na výskyt citlivých témat v tomto textu a ve videu. Pokud tě podobný obsah znepokojuje a traumatizuje, nedoporučujeme pokračovat ve čtení ani sledování.

S Evou se propojuji poté, co mi o jejím příběhu řekl předchozí host Hlubin, který si sám prošel životem v odlišné sektě. Voláme si a zjišťuji o ní i o společenství, kterého byla deset let součástí, více a za několik týdnů se setkáváme na natáčení. 

Ohledně sekty, které byla součástí, je velmi smířlivá. Říká, že necítí vůbec žádnou zášť a uchovává si z toho jen to hezké. Na otázku, jestli jí celá zkušenost nevytvořila nenávist k víře, mi nad kávou odpovídá: „Naopak. Zůstalo mi jen to hezké a čisté. Do sekty jsem vstoupila jako ateistka, vystoupila jako silně věřící člověk,“ říká. 

Eva byla totiž deset let součástí náboženského hnutí AllatRa. 

Sekta plná ruské propagandy
Organizace AllatRa, později označována jako Tvořivá společnost, je nové náboženské hnutí pocházející z Ukrajiny. Vznikla v devadesátých letech a její sídlo bylo až do začátku války v Kyjevě, od roku 2015 má ale pobočky i v Česku a na Slovensku, kde od roku 2022 sídlí. Je známá šířením ruské propagandy, pseudovědy a konspiračních teorií o mimozemšťanech a tajných mocenských elitách, které obětují děti. Mnozí označují hnutí za sektu, členům organizace na Ukrajině hrozí za obhajování ruské agrese vězení a okolo AllatRy vyvstala i nařčení ze sexuálního obtěžování a zneužívání. 

Sekta se opírá o učení z řady vlastně sepsaných knih, nejznámějšími tituly je série knih Sensei ze Šambaly. Knihy jsou plné fiktivní historie, nasbíraných myšlenek z různých náboženských a filozofických směrů, panslavismu či antisemitismu. V další publikaci AllatRy s názvem Křižovatka se pak objevuje hrdina Nomo, jehož biografie je totožná se životem Vladimira Putina. V posledních letech se Tvořivá společnost více radikalizovala, a i když se dříve prohlašovala za apolitickou, dnes jsou v ní patrné politické ambice a vykazuje jisté znaky trollí farmy. 

Hlavní postavou sekty je guru Igor Michajlovič Danilov, který má být božským poslem na Zemi a živoucí verzí hrdiny Senseie z knih, o které se sekta opírá. Autorkou těchto knih a spoluzakladatelkou AllatRy je pak Galina Jabločkina, píšící pod pseudonymem Anastasia Novych. Kolem těchto dvou osob je pak v hierarchii společenství takzvaná První skupina lidí, tedy nejbližších osob ve vedení sekty. Tito lidé jsou označeni jako geliárové a nebeští ptáčci – tedy bojovníci a bojovnice světla. 

Do AllatRy ji v roce 2014 dostala její nejlepší kamarádka Světlana. „Myslela jsem si, že mně by se tohle nestalo, že bych nenaletěla a do žádné sekty se nenechala zlákat. Ale může se to stát úplně každému, přichází to plíživě, a pokud vás tam zatáhne někdo, koho máte rádi a věříte mu, je to jednoduché,“ vysvětluje.

30. dubna 2024 17:00 Čas čtení 8:17 Tobiáš Frýdl: Víra v barvách duhy není projektem od ďábla ani duhovou agitkou. Jen ukazuje vstřícný náhled věřících k LGBTQ+ lidem Tobiáš Frýdl: Víra v barvách duhy není projektem od ďábla ani duhovou agitkou. Jen ukazuje vstřícný náhled věřících k LGBTQ+ lidem

„Navíc jsem si říkala, že pro tohle nemám předpoklady. Že jsem vystudovaná, nejsem traumatizovaná. Ale většina lidí, co tam byli se mnou, to měla stejně. Byli to lékaři, právníci, učitelé, bez traumat. Stát se to může všem a je důležité si dávat na podobné manipulace pozor,“ doplňuje. 

Dej nám vědět do komentářů, jak se ti pořad Hlubiny líbí. A pokud se s námi chceš podělit o vlastní životní příběh, kdy se s tebou třeba osud moc nemazal, napiš na [email protected].
Domů
Sdílet
Diskuse