Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Magdalena Trajerová
14. září 2024 v 10:09
Čas čtení 0:54

Sleduj mapu záplavových oblastí. Poradíme ti, jak se připravit na povodně

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Sleduj mapu záplavových oblastí. Poradíme ti, jak se připravit na povodně
Zdroj: TASR / Ondrej Hercegh

Ministerstvo životního prostředí na svém webu zveřejnilo mapu záplavových oblastí.

Obyvatelé rizikových oblastí by měli mít připravené evakuační zavazadlo, zajistit své domovy a pamatovat na své blízké, o které pečují. Rizikové oblasti jsou vyznačen na mapě záplavových oblastí ministerstva životního prostředí. Úřady také apelují na sledování aktuálního počasí. Kvůli vysokému množství srážek může dojít k sesuvům půdy i v oblastech, které jsou mimo záplavovou zónu. Doporučují také vyhnout se cestám do rizikových oblastí, pokud to není vyloženě nutné.

Mapa záplavových oblastí
Mapa záplavových oblastí Zdroj: Ministerstvo životního prostředí

Zdůrazňují důležitost ochrany majetku, a to převážně v oblastech, kde již v minulosti povodně způsobily škody. Lidé by měli cenné věci vynést do vyšších pater. Chránit se mohou také pytli s pískem, které obvykle poskytují radnice města. Své automobily radí úřady přeparkovat na bezpečná místa mimo záplavové zóny.

S přípravou na přicházející vodu by lidé měli pomoci i zranitelným osobám, případně osobám, o které pečují.

Největší povodňovou aktivitu nyní zaznamenávají toky Žejbro, Černá, Novohradka, ale i Labe a Jizera.

13. září 2024 v 14:21 Čas čtení 0:29 V Chorvatsku se nad mořem objevilo tornádo. Češi natočili video V Chorvatsku se nad mořem objevilo tornádo. Češi natočili video

Jak se na povodně připravit:

  • Řiď se pokyny obcí a záchranných složek
  • Sleduj vývoj situace na hromadných komunikačních kanálech (média, sociální sítě obcí a krajských hasičských záchranných sborů, portálu Českého hydrometeorologického úřadu)
  • Připrav si evakuační zavazadlo
  • Měj k dispozici dostatečné množství pitné vody
  • Nabij si mobilní telefon a powerbanku
  • Zajisti domácí zvířata. Převážně v případě koček se doporučuje držet je během hrozby záplav doma, aby bylo kdykoliv možné ji umístit do přepravky a v případě evakuace opustit rizikovou oblast
Domů
Sdílet
Diskuse