Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
16. září 2024 v 9:50
Čas čtení 1:00

Povodně si v Česku vyžádaly první oběť. Sedm lidí se pohřešuje

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Povodně si v Česku vyžádaly první oběť. Sedm lidí se pohřešuje
Zdroj: Policie České republiky

Kvůli záplavám přišel o život jeden člověk. V rozhovoru pro Český rozhlas to oznámil policejní prezident Martin Vondrášek.

Člověk podle Vondráška přišel o život v řece Krasovka na Bruntálsku. Policejní prezident zároveň oznámil, že záchranné složky kromě utonulého evidují také sedm pohřešovaných. 

15. září 2024 v 15:11 Čas čtení 0:44 Polsko a Rakousko potvrdily první oběti povodní. Dolní Rakousko je oblastí katastrofy Polsko a Rakousko potvrdily první oběti povodní. Dolní Rakousko je oblastí katastrofy

„Tři pohřešované z vozidla, které vjelo do potoku Staříč v Lipové lázni. Jednoho člověka, který spadl do Janovického potoka na Uherskohradištku. Jeden pohřešovaný po skoku do řeky Otavy, jeden pohřešovaný senior z domova seniorů v Kobylé nad Vidnavou a jeden pád do vody v Krnově,“ uvedl Vondrášek. 

Nezodpovědné chování 

Šéf policie také uvedl, že policie se v době povodní setkává s několika druhy nezodpovědného chování. „Opravdu nám je „líto“ těch lidí, kteří nás zaměstnávají tím, že porušují legislativní pravidla v době živelných pohrom,“ řekl s tím, že policisté nezodpovědné chování dělí na tři skupiny. 

První z nich je nerespektování zákazu plavby na tocích, kde platí druhý a vyšší povodňový stupeň. Za tento přestupek hrozí pokuta až do výše 100 tisíc korun. Druhou skupinu tvoří přestupky podle krizového zákona, který všem lidem nařizuje dodržovat krizová opatření ve třech krajích. Třetí skupinou je rabování, se kterým se policisté zatím nesetkali. 

14. září 2024 v 16:30 Čas čtení 1:26 Záplavy mohou kontaminovat pitnou vodu. Podívej se, na co si dát pozor Záplavy mohou kontaminovat pitnou vodu. Podívej se, na co si dát pozor

„U krádeže v době živelné pohromy se dostáváte do čtvrtého odstavce s trestní sazbou dva až osm let. Taková protiprávní jednání budeme velice důsledně vymáhat, pakliže by k tomu došlo,“ doplnil Vondrášek. 

Domů
Sdílet
Diskuse