Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Magdalena Trajerová
dnes 9. října 2024 v 9:47
Čas čtení 1:01

Čtrnáct amerických států žaluje TikTok. Vědomě prý pustoší psychické zdraví dětí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Čtrnáct amerických států žaluje TikTok. Vědomě prý pustoší psychické zdraví dětí
Zdroj: Pxhere/volně k užití

Čtrnáct amerických států zažalovalo TikTok za pustošení duševního zdraví dospívajících.

Skupina čtrnácti generálních prokurátorů z celé USA obviňuje TikTok z toho, že pomáhá vyvolat krizi duševního zdraví mezi teenagery, informuje BBC. Aplikace podle nich používá návykové funkce, aby přilákala dětské uživatele, a záměrně veřejnost uvádí v omyl ohledně bezpečnosti dlouhodobého užívání. Žaloba žádá, aby soud platformě takové jednání zakázal a požaduje finanční sankce.

„TikTok ví, že nutkavé používání a další škodlivé účinky jeho platformy způsobují zmatek na duševním zdraví milionů amerických dětí a dospívajících,“ píše se v žalobě podané v úterý v New Yorku. Žalobci upozorňují také na to, že navzdory zdokumentovaným škodlivým účinkům TikTok stále prezentuje svou aplikaci jako vhodnou pro děti a mladistvé.

 TikTok má na svědomí i životy

Generální prokurátorka New Yorku Letitia James uvedla, že mnoho mladých lidí zemřelo nebo bylo zraněno při plnění výzev TikToku. Nemálo mladistvých se cítí „smutnější, úzkostnější a depresivnější kvůli návykovým funkcím TikToku.“

Za nejvíce problematické označili žalobci upozornění, která narušují spánek, videa, která mizí, což nutí uživatele platformu častěji kontrolovat, a kosmetické filtry, jež umožňují zlepšit vzhled. Ačkoliv TikTok propagoval nástroje, jejichž cílem je pomoci lidem omezit čas u obrazovky, podle žaloby zkreslil jejich účinnost.

5. října 2024 v 7:00 Čas čtení 5:26 White parties, zneužitý devítiletý chlapec a doživotí: pět otázek a odpovědí kolem rappera Diddyho White parties, zneužitý devítiletý chlapec a doživotí: pět otázek a odpovědí kolem rappera Diddyho

TikTok v úterním prohlášení uvedl: „Důrazně nesouhlasíme s těmito tvrzeními, z nichž mnohá považujeme za nepřesná a zavádějící. Jsme hrdí na práci, kterou jsme vykonali na ochranu dospívajících, a zůstáváme hluboce odhodláni jí zůstat zavázáni a i nadále aktualizovat a vylepšovat náš produkt.“

Populární sociální síť v současné době v USA již bojuje se zákonem schváleným Kongresem v dubnu. Ten nařizuje zákaz platformy, pokud čínská mateřská společnost Bytedance nebude souhlasit s jejím prodejem.

Domů
Sdílet
Diskuse