Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej předplatné Refresher+ již od 25 Kč 🤩
Natália Mišániová
dnes 17. března 2025 v 8:02
Čas čtení 0:35

Vědci přišli se znepokojivým odhalením. Sladké nápoje mohou zvýšit riziko rakoviny ústní dutiny až pětinásobně

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Vědci přišli se znepokojivým odhalením. Sladké nápoje mohou zvýšit riziko rakoviny ústní dutiny až pětinásobně
Zdroj: TASR/František Iván

Vědci zjistili, že i nekuřáci a abstinenti mají vyšší riziko rakoviny, pokud často pijí sladké nápoje.

Nedávná studie, kterou zveřejnil portál JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery, přinesla znepokojivý nález. Odhalila spojení mezi konzumací slazených nápojů a zvýšeným rizikem rakoviny ústní dutiny.

18. března 2022 v 13:00 Čas čtení 11:59 Energy drinky mohou být i život ohrožující. Nutriční odborníci vysvětlují, proč je jejich časté pití nebezpečné Energy drinky mohou být i život ohrožující. Nutriční odborníci vysvětlují, proč je jejich časté pití nebezpečné

Výzkumníci analyzovali údaje od více než 160 tisíc žen během 30 let a zjistili, že ty, které denně vypily alespoň jeden slazený nápoj, měly téměř pětkrát vyšší riziko vzniku tohoto onemocnění ve srovnání s těmi, které konzumovaly méně než jeden takový nápoj měsíčně.

Výsledkem této studie tedy je, že častá konzumace slazených nápojů může zvýšit riziko rakoviny ústní dutiny, a to i u lidí, kteří nekouří a nepijí alkohol. Nejvýraznější vliv se projevil u nekuřáků a mírných konzumentů alkoholu.

Výzkumníci naznačují, že cukr může mít přímý vliv na vznik rakoviny ústní dutiny, podobně jako u jiných typů rakoviny trávicího traktu. Tato zjištění podporují další výzkum a snahy o omezení nadměrné konzumace cukru, aby se snížilo riziko chronických onemocnění a zlepšilo veřejné zdraví.

Domů
Sdílet
Diskuse