Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
24. března 2023 8:10
Čas čtení 0:59

USA: Stát Utah chce omezit přístup dětí k sociálním sítím

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
USA: Stát Utah chce omezit přístup dětí k sociálním sítím
Zdroj: Getty Images/Stefano Guidi

Utah se stal ve čtvrtek prvním americkým státem, který se pokouší zákonem omezit přístup mladistvých k sociálním médiím. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AP.

Republikánský guvernér Utahu Spencer Cox podepsal několik opatření k omezení času a místa, kde budou moci děti používat sociální média. Má to také zabránit společnostem spravujícím sociální sítě, aby lákaly děti na své stránky.

24. března 2023 7:00 Čas čtení 7:17 Small Dick Energy aneb Jak se malé penisy staly stigmatem Small Dick Energy aneb Jak se malé penisy staly stigmatem

Guvernér Cox citoval několik studií, které „globálně prokázaly souvislost“ mezi špatným duševním zdravím a časem stráveným na sociálních sítích u mládeže. Zároveň vyjádřil naději, že právní předpisy omezující přístup dětí k „těmto velmi škodlivým aplikacím“ se podaří přijmout nejen v Utahu, ale v celé zemi.

Na podobných zákonech pracují také americké státy Arkansas, Texas, Ohio a Louisiana. Podle zákona musí technologické společnosti poskytnout rodičům přístup k účtům jejich dětí a určuje také pro mladistvé zákaz používání sociálních médií v době od 22:30 do 6:30. Potřebné je také ověření věku všech obyvatel Utahu na sociálních sítích.

Kromě ustanovení rodičovského souhlasu by společnosti sociálních médií měly navrhnout nové funkce, aby se zakázala propagace reklam pro nezletilé. Vyhledávání a cílená reklama jsou však pro mnoho společností v oblasti sociálních médií dva klíčové mechanismy generující příjmy, cituje TASR AP.

23. března 2023 14:00 Čas čtení 4:16 Harvard, Yale nebo Oxford. Kolik stojí školné a studentský život na elitních univerzitách? (Infografika) Harvard, Yale nebo Oxford. Kolik stojí školné a studentský život na elitních univerzitách? (Infografika)

Tento krok reaguje na rostoucí obavy rodičů i politiků, jak duševní zdraví mladých lidí negativně ovlivňují například platformy TikTok, Instagram a další. Zákon v Utahu byl podepsán ve stejný den, kdy šéf TikToku vypovídal na půdě Kongresu mimo jiné i o vlivu této platformy na duševní zdraví teenagerů. Zákon vstoupí v platnost v březnu 2024 a guvernér Cox předpokládá, že společnosti vlastnící sociální média jej napadnou u soudu. Lobbisté z technologického průmyslu totiž tento krok odsoudili a označili jej za protiústavní.

24. března 2023 8:49 Čas čtení 0:59 Ředitel TikToku Chew uvedl, že jeho děti aplikaci nepoužívají. Co dalšího přiznal před Kongresem USA? Ředitel TikToku Chew uvedl, že jeho děti aplikaci nepoužívají. Co dalšího přiznal před Kongresem USA?
Domů
Sdílet
Diskuse