Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
13. dubna 2023 11:23
Čas čtení 1:18

Aktualizováno: Evropa odkládá svoji nejambicióznější vesmírnou misi na další den. Bude zkoumat vzdálenou planetu

Kategorie:
Tech
Uložit Uložené
Aktualizováno: Evropa odkládá svoji nejambicióznější vesmírnou misi na další den. Bude zkoumat vzdálenou planetu
Zdroj: NASA, ESA, and J. Nichols (University of Leicester)

Ve čtvrtek odpoledne měla odstartovat raketa Evropské kosmické agentury, která má na třech ledových měsících Jupiteru hledat podmínky vhodné pro život. Na části sondy se podíleli i čeští vědci.

Aktualizováno: Raketa Ariane 5, která nese vesmírnou sondu Juice, měla odstartovat ve 14:15 našeho času z kosmodromu ve Francouzské Guyaně. Evropská kosmická agentura misi odložila poté, co meteorologové upozornili na riziko úderu blesku na kosmodromu ve Francouzské Guyaně, informuje The Guardian. K dalšímu pokusu dojde v pátek 13. dubna ve 14:14 našeho času.

Juice poletí k Jupiteru osm let, další čtyři roky by tam měla zkoumat jeho měsíce Callisto, Europu a Ganymed. Cílem je zjistit, jestli jsou pod povrchem tří ledových měsíců tekuté oceány, kde by mohly být podmínky vhodné pro život. Mise by mohla pomoci určit, zda podmínky ve skrytých oceánech měsíců mají alespoň šanci podporovat jednoduché mikrobiální organismy. Jedná se o nejambicióznější akci Evropské kosmické agentury (ESA).

Juice provede 35 průletů v blízkosti největších měsíců, přičemž se dostane do vzdálenosti 400 km od jejich povrchu. Poté se usadí na oběžné dráze Ganymedu.

Přístroje pomohou získat nové informace o podpovrchových oceánech

Vesmírná loď nese celkem 10 přístrojů, včetně různých kamer, detektorů částic, radaru pro mapování podpovrchových útvarů, součástí je i tzv. lidar, který se používá k vytváření 3D map povrchového terénu.

30. října 2023 8:00 Čas čtení 0:16 KVÍZ: Velký vůz nebo Orion. Poznáš souhvězdí na fotografii? KVÍZ: Velký vůz nebo Orion. Poznáš souhvězdí na fotografii?

Co přesně sonda prozkoumá, přiblížila profesorka Michele Dougherty: „Budeme znát hloubku oceánu, obsah soli, jak hluboká je kůra nad oceánem a zda je oceán v kontaktu se skalnatým pláštěm,“ řekla pro BBC. „Porozumíme vnitřní struktuře Měsíce a z jiných přístrojů, které zkoumají povrch, budeme schopni zjistit, jestli je na něm organický materiál,“ vysvětluje vědkyně.

ESA na projektu první evropské sondy, která prozkoumá Jupiter, pracuje už od začátku minulého desetiletí. Celkově projekt stál 1,6 miliardy eur, tedy 37,6 miliardy korun. Na vývoji a testování sondy a zařízení se podílelo přes 2000 lidí ze 23 zemí včetně českých vědců.

Start rakety lze sledovat živě na stránkách ESA.

Zprávu jsme aktualizovali o informace týkající se odložení startu rakety.

 
Domů
Sdílet
Diskuse