Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
28. dubna 2023 12:48
Čas čtení 0:59

Studenti a studentky v Praze chystají další okupační protest za klima. Tentokrát budou přespávat před budovou ministerstva

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Studenti a studentky v Praze chystají další okupační protest za klima. Tentokrát budou přespávat před budovou ministerstva
Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Studenti z hnutí Univerzity za klima v květnu plánují protestovat před Ministerstvem průmyslu a obchodu proti nadměrnému využívání fosilních paliv.

Akce Antifosilní jaro, kterou organizují studentky a studenti ze spolku Univerzity za klima, se hlásí k mezinárodní iniciativě End Fossil: Occupy, jež usiluje o konec využívání fosilních paliv. Právě z nich totiž pochází přibližně 70 % ročních emisí skleníkových plynů.

Protest bude zahájen v úterý 2. května průvodem, který povede od Ministerstva financí přes centrum až k Ministerstvu průmyslu a obchodu, kde pak studenti zůstanou dva dny. Od úterního večera do čtvrtečního dopoledne budou okupovat prostor před ministerstvem. Chtějí tím zdůraznit své požadavky.

Hnutí Univerzity za klima již podobnou okupační akci pořádalo a Refresher byl u toho. V listopadu stovky studentů přespávaly na vysokých školách po celé České republice, aby vyjádřily nesouhlas nečinnosti vlády v řešení klimatické krize.

Do fosilních paliv se moc investuje a vláda klimatickou krizi nebere vážně

Skrze Antifosilní jaro chtějí studenti apelovat na to, aby svět včetně ČR přestal vynakládat miliardy korun na podporu stávající a nově budované fosilní infrastruktury. Poslední IPCC report totiž upozorňuje, že do fosilního průmyslu se investuje více financí než do opatření mírnících dopady změn klimatu. Pokud nedojde k výraznému odklonu od fosilních paliv, nedokáže lidstvo zabránit překročení kritické hranice globálního oteplení o 1,5 °C.


Členové hnutí poukazují na to, že vláda nebere klimatickou krizi dostatečně vážně. Tvrdí, že i přes jejich účast na jednáních nebyly jejich požadavky vyslyšeny nebo se k nim vláda nedokázala jasně vyjádřit. Kritizují i to, že vláda prodloužila licenci lomu Bílina až do roku 2035, ačkoliv v programovém prohlášení píše, že plánuje s uhlím skončit do roku 2033. 

Domů
Sdílet
Diskuse