Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kuni Nguyenová
29. dubna 2023 14:00
Čas čtení 0:49

Tato surovina v Česku zdražila nejvíce z celé EU. Cena se meziročně zvedla o 98 procent

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Tato surovina v Česku zdražila nejvíce z celé EU. Cena se meziročně zvedla o 98 procent
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Za vysokými cenami cukru je hlavně jeho specifická výroba, při které cukrovary spotřebují velké množství energie. Nekula ale mluví o vysoké marži obchodníků.

Cukr patří k potravinářským surovinám, které meziročně zdražují nejvíc. Jeho cena v Evropské unii během roku vzrostla v průměru o 61 procent. Šampionem zdražování je ale Česko, kde se jeho cena meziročně zvýšila o 98 procent. Naopak nejméně, a to o 17 procent, zdražil cukr v Maďarsku. Informuje o tom unijní statistický úřad Eurostat.

 
Těsně za Českem následuje Estonsko, kde cukr zdražil o 97 procent. Za cukr si též připlatí obyvatelé Polska, kde jeho cena narostla o 82 procent, a obyvatelé Německa, kde růst dosáhl 72 procent. Naopak nejméně po zmíněném Maďarsku zdražil cukr v Lucembursku, a to o 19 procent.

14. dubna 2023 18:30 Čas čtení 3:18 Kilogram másla je o 20 korun levnější než před měsícem. Které další potraviny zlevnily? Kilogram másla je o 20 korun levnější než před měsícem. Které další potraviny zlevnily?

Vysoké marže? Obchodníci se brání

Proti předražovaným potravinám v Česku v posledních měsících zasahuje ministr zemědělství Nekula. Jak jsme tě dříve v Refresheru informovali, Nekula poukázal zejména na vysoké marže cukru na straně obchodníků. Ti se nařčením bránili a naopak prostřednictvím Svazu obchodu a cestovního ruchu označili jako hlavního viníka drahoty zemědělce.

Níže se můžeš podívat na tabulku deseti zemí, ve kterých cukr meziročně zdražil nejvíce. Kompletní data najdeš na stránkách Eurostatu.

28. dubna 2023 6:00 Čas čtení 3:43 Náklady na život v Česku versus u sousedů: Komu z průměrné mzdy zbyde jen 177 korun? Náklady na život v Česku versus u sousedů: Komu z průměrné mzdy zbyde jen 177 korun?
PořadíZeměMeziroční zdražení
1.Česko98 %
2.Estonsko97 %
3.Polsko82 %
4.Německo72 %
5.Lotyšsko 70 %
6.Slovensko67 %
7.Litva64 %
8.Kypr61 %
9.Rumunsko61 %
10.Portugalsko61 %
Domů
Sdílet
Diskuse