Za vysokými cenami cukru je hlavně jeho specifická výroba, při které cukrovary spotřebují velké množství energie. Nekula ale mluví o vysoké marži obchodníků.
Cukr patří k potravinářským surovinám, které meziročně zdražují nejvíc. Jeho cena v Evropské unii během roku vzrostla v průměru o 61 procent. Šampionem zdražování je ale Česko, kde se jeho cena meziročně zvýšila o 98 procent. Naopak nejméně, a to o 17 procent, zdražil cukr v Maďarsku. Informuje o tom unijní statistický úřad Eurostat.
Těsně za Českem následuje Estonsko, kde cukr zdražil o 97 procent. Za cukr si též připlatí obyvatelé Polska, kde jeho cena narostla o 82 procent, a obyvatelé Německa, kde růst dosáhl 72 procent. Naopak nejméně po zmíněném Maďarsku zdražil cukr v Lucembursku, a to o 19 procent.
Vysoké marže? Obchodníci se brání
Proti předražovaným potravinám v Česku v posledních měsících zasahuje ministr zemědělství Nekula. Jak jsme tě dříve v Refresheru informovali, Nekula poukázal zejména na vysoké marže cukru na straně obchodníků. Ti se nařčením bránili a naopak prostřednictvím Svazu obchodu a cestovního ruchu označili jako hlavního viníka drahoty zemědělce.
Níže se můžeš podívat na tabulku deseti zemí, ve kterých cukr meziročně zdražil nejvíce. Kompletní data najdeš na stránkách Eurostatu.
Pořadí | Země | Meziroční zdražení |
1. | Česko | 98 % |
2. | Estonsko | 97 % |
3. | Polsko | 82 % |
4. | Německo | 72 % |
5. | Lotyšsko | 70 % |
6. | Slovensko | 67 % |
7. | Litva | 64 % |
8. | Kypr | 61 % |
9. | Rumunsko | 61 % |
10. | Portugalsko | 61 % |