Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kuni Nguyenová
14. dubna 2023 18:30
Čas čtení 3:18

Kilogram másla je o 20 korun levnější než před měsícem. Které další potraviny zlevnily?

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Kilogram másla je o 20 korun levnější než před měsícem. Které další potraviny zlevnily?
Zdroj: Unsplash.com

Cena vajec během měsíce klesla o 9,9 procenta, sýry a tvarohy o 1,1 procenta. Která potravina je ale šampionem ve zlevňování?

Inflace neboli růst cen a služeb v Česku zpomaluje. Zatímco v únoru činila 16,7 procenta, v březnu zvolnila na 15 procent. Jde tedy o 1,7 procentního bodu méně než v únoru. Vyplývá to z čerstvých údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). 

Spotřebitelské ceny již podruhé za sebou zmírnily svůj meziroční růst. Inflace o 15 procentech je zároveň nejnižší hodnotou od loňského dubna. „Většina tohoto zpomalení je však ovlivněna vývojem loňské vyšší srovnávací základny. Ceny v oddíle doprava dokonce meziročně klesly, a to především díky klesajícím cenám pohonných hmot,“ komentuje březnovou inflaci Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

12. dubna 2023 8:15 Čas čtení 0:22 Za levnými nákupy už nejen do Polska. U sousedů otevřou superlevný supermarket Za levnými nákupy už nejen do Polska. U sousedů otevřou superlevný supermarket

Zlevňuje hlavně máslo, přidávají se i jiné potraviny

Na meziměsíční snižování celkové úrovně spotřebitelských cen působil v březnu pokles cen v oddíle potravin. Změny cen si mohou lidé v supermarketech všimnout zejména u másla. Zatímco v lednu stál kilogram másla v průměru 263,67 koruny, v únoru zlevnil na 231,43 koruny. Nyní v březnu se stejné množství másla prodává přibližně za 211,17 koruny. Kilogram másla je tak o 20 korun levnější než před měsícem. 

Z potravin byly nižší také ceny vajec o 9,9 procenta a sýrů a tvarohů o 1,1 procenta. Postupně zlevňují také potraviny jako brambory nebo pečivo, avšak pouze v řádech halířů.

Jak se za poslední tři měsíce měnily ceny základních potravin, zjistíš v následující infografice. Klikni na roletku a dozvíš se víc.

Kde vzniká tlak na levnější máslo?

Jak informuje server iDnes.cz, hlavním důvodem poklesu ceny je vyšší mléčná produkce, propad spotřebitelské poptávky a dovoz skladových zásob ze zahraničí. Výsledkem je opětovné vytváření zásob, které s sebou nese i tlak na snižování cen.

„Obchodníci hledají řešení, jak oslabený prodej opět oživit, a přicházejí s řadou marketingových opatření, u másla například s nabídkou více cenových akcí a také se snižováním gramáží spotřebitelského balení, a to na 170 a 200 gramů namísto zcela běžných 250 gramů a částečně 125 gramů, čímž evokují ještě větší zlevnění,“ citoval iDnes.cz slova mluvčí Potravinářské komory Heleny Kavanové.

1. března 2024 14:00 Čas čtení 3:38 Od žiletek po hračky: za co všechno si připlácíš a možná o tom ani nevíš. Jen proto, že jsi žena Od žiletek po hračky: za co všechno si připlácíš a možná o tom ani nevíš. Jen proto, že jsi žena

Balení 250gramového másla stojí podle ČSÚ v průměru 52,8 koruny. Díky slevovým akcím je ale stále možné zakoupit máslo i výhodněji. Z akčních letáků vyplývá, že například do úterý (18. dubna) si v řetězcích Albert koupíš 250gramové balení másla za 46,90 Kč, v Penny Marketu dokonce za 28,90 Kč, a to do středy (18. dubna). 

Kontroly proti drahotě

Tlak na řetězce narůstá i ze strany Státní zemědělské potravinářské inspekce (SZPI), České obchodní inspekce (ČOI) a ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL). Minulý týden proběhla kontrola napříč českými řetězci s úmyslem vyřešit problém potravin. Výsledky kontrol z minulého týdne však podle Nekuly dopadly velmi špatně.

„Zjištění jsou horší, než jsme očekávali. Dochází k masivnímu porušování práva, zákona na ochranu spotřebitele a k nekalým obchodním praktikám,“ vzkázal obchodníkům ministr zemědělství. „Uvítal bych, aby se obchodní řetězce více soustředily na plnění základních podmínek prodeje, hygienu, správné deklarování cen,“ dodal.

Jak jsme tě dříve informovali, ministr zemědělství Nekula v uplynulých měsících zasahuje proti předražovaným potravinám. Poukázal zejména na vysoké marže cukru, vajec a také brambor na straně obchodníků. Ti se nařčením bránili a naopak prostřednictvím Svazu obchodu a cestovního ruchu označili jako hlavního viníka drahoty zemědělce.

Oproti loňsku jsou ale potraviny stále drahé

Růst cen potravin v porovnání s minulým rokem však zůstává i přes určité zmírnění nadále zvýšený. Jinými slovy, ceny rostou dál, ale pomaleji. „To souvisí s předchozím výrazným zdražením agrárních a potravinářských komodit jak ve světě, tak i na domácím trhu,“ uvádí ředitel měnové sekce ČNB Petr Král.

1. března 2024 12:00 Čas čtení 6:18 Šílený trip v Dubaji nás s kamarádkou vyšel na 4000 korun, v mrakodrapu jsme spaly zadarmo Šílený trip v Dubaji nás s kamarádkou vyšel na 4000 korun, v mrakodrapu jsme spaly zadarmo

Celkový vývoj cen podle Krále naplňuje očekávání prognózy ČNB, že po přechodném zrychlení cenového růstu na samém počátku letošního roku bude inflace rychle klesat. „V druhé polovině letošního roku se sníží na jednociferné hodnoty,“ míní Král. „Tržní složky inflace zvolní vlivem snižujících se nákladových tlaků ze zahraničí i z domácí ekonomiky. Současně dojde k postupné korekci ziskových marží domácích výrobců, obchodníků a poskytovatelů služeb,“ dodává.

Nejen potraviny

Potraviny ale nejsou jedinou položkou, která zaznamenala pomalejší růst cen. Na meziměsíční zpomalení inflace působil v březnu pokles cen v oddíle bydlení, kde klesly ceny zemního plynu o 1,4 procenta. V důsledku končící zimní sezóny byly nižší ceny také v oddíle rekreace a kultura. Spadají do nich také dovolené s komplexními službami o 4,5 procenta. Pokles zaznamenal ČSÚ také v oddíle doprava, což bylo ovlivněno především nižšími cenami pohonných hmot a olejů. Ty meziměsíčně klesly o 1,8 procenta.

Mimochodem, v porovnání se sousedními zeměmi bylo v březnu tempo růstu cen v Česku nižší než v Polsku, kde činilo 16,2 procenta, a na Slovensku, kde dosáhlo 15,4 procenta. Naopak v Německu a Rakousku byla inflace nižší než v ČR, kdy v Německu ceny meziročně vzrostly o 7,4 procenta a v Rakousku o 9,1 procenta. Nejvyšší inflaci v Evropské unii vykazuje Maďarsko se 25,2 procenta.

Domů
Sdílet
Diskuse