Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
1. května 2023 v 18:18
Čas čtení 0:48

Hasiči zveřejnili statistiku letošních čarodějnic: Pálili jsme zodpovědně, nebo jsme pohořeli?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Hasiči zveřejnili statistiku letošních čarodějnic: Pálili jsme zodpovědně, nebo jsme pohořeli?
Zdroj: HZS

Jak se zdá, letošní pálení čarodějnic se odehrálo v klidném a zodpovědném duchu. Hasiči pochválili všechny, kteří pálení organizovali, za poměrně klidnou filipojakubskou noc.

Předběžné statistiky českých hasičů totiž hovořily o 33 požárech, které byly hašeny v přírodním prostředí. Do něj spadalo i hoření odpadů a skládek. „Oslavy čarodějnic byly tedy z našeho pohledu klidnější než předchozí roky,“ napsali na Twitter.

Lidé letos taktéž více nahlašovali svůj úmysl zakládat ohně. „Nahlásili jste nám předem více než 7500 pálení. Díky tomu se eliminovalo značné množství planých výjezdů,“ pochválil záchranný sbor jednání Čechů.

Statistika to potvrzuje

Hasiči šli se statistikami ohledně pálení čarodějnic do detailu dva dny před oslavami. „Vloni hasiči vyjeli celkem k 86 požárům, z toho jich přibližně polovina byla v přírodním prostředí, z čehož lze usuzovat, že nějakým způsobem souvisely s oslavami. Zbytečně hasiči vyjeli tento den 46×, což je asi o polovinu více, než je denní průměr. Počet požárů oproti minulým rokům nějak významně nevybočil z normálu, spíše byly oslavy čarodějnic z pohledu hasičů klidnější než v letech minulých,“ hodnotila minulý rok mluvčí Pavla Jakoubková.

Nejedná se ale jen o lidský faktor, který může za to, že se 30. dubna ohně rozšiřují. Pokud je kolem tohoto období sucho, zvyšuje se pravděpodobnost přírodních požárů i bez nich. Dokládají to léta 2016 a 2018, kdy byly suché dubny. V těchto letech museli hasiči přírodní požáry hasit mnohem častěji.

Domů
Sdílet
Diskuse