Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Koucká
16. května 2023 17:00
Čas čtení 1:44

„Věřím v boha, ne v umělou inteligenci.“ Ptali jsme se v Praze na AI (Anketa)

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Je umělá inteligence hrozba, nebo příležitost? A jak často ji používají lidé z Prahy? Na to jsme se vyrazili zeptat v naší anketě.

Umělá inteligence se v posledních měsících rychle vyvíjí a používá ji čím dál tím více lidí. Zajímat se o ni kromě odborníků začala i široká veřejnost a české vysoké školy. Brněnská Masarykova univerzita například uveřejnila soupis etických pravidel pro využívání umělé inteligence.


I když mnoho lidí vidí v AI příležitost, pro jiné představuje hrozbu a například v Itálii už používání chatbotu umělé inteligence ChatGPT zakázali kvůli obavám o data uživatelů.

Vyrazili jsme se ale zeptat do ulic, jak umělou inteligenci vnímají lidé z Prahy. 


Většina dotazovaných potvrdila, že umělou inteligenci používá. Nejčastěji pak právě chatbot ChatGPT nebo program Midjourney, který je určen především ke tvorbě obrázků. Pražané ale používají umělou inteligenci pro různé účely.


„Používá to naše učitelka, aby nám lépe vysvětlila některé věci,“ říká třeba dvanáctiletá žačka, kterou jsme v doprovodu maminky potkali v areálu Holešovické tržnice. „Používám ji k vytváření textů,“ říká pak zase další respondent.


Někteří se ale snaží umělou inteligenci integrovat i do byznysu. „Snažím se tam vyvinout takového makléře, který by byl k dispozici 24/7 a uměl všechny jazyky,“ říká například jeden z respondentů. Další říká, že si pomocí umělé inteligence navrhoval třeba etikety pro svůj alkohol. „Používám to ale třeba i do školy a nedávno jsem si pomocí umělé inteligence sestavoval jídelníček,“ říká.


Najdou se ale i tací, kteří umělou inteligenci vůbec nepoužívají nebo jí vyloženě nevěří. „Nepoužívám to, jsem přirozený,“ říká jeden z nich. „Já věřím v boha a tím pádem v umělou inteligenci opravdu ne,“ doplňuje ho pak další. 

4. května 2023 17:46 Čas čtení 2:20 „Chtěla jsem jen přežít.“ Patricii po nehodě na Bali amputovali nohu (Hlubiny) „Chtěla jsem jen přežít.“ Patricii po nehodě na Bali amputovali nohu (Hlubiny)

Hrozba, nebo příležitost?

Většina se ale shoduje, že umělá inteligence je pokrok, který stojí za pozornost. Jako hrozbu ji vnímá jen málokdo z dotazovaných, rozdílné názory ale panují ohledně toho, zda by měla být umělá inteligence regulovaná, či nikoliv. 


„Měly by se tomu asi nastavit nějaké meze,“ říká jedna z respondentek. „Každý pokrok vnímám s určitými rozpaky. V případě, že by se prokázala nějaká hrozba a její naplnění, mělo by dojít k regulacím, ale jinak asi spíš ne,“ dodává pak zase další respondent, s jehož názorem se shodují i další. „Dává smysl, aby se to nějak regulovalo, ale obecně jsem spíš pro co největší svobodu, takže bych do toho asi zatím nezasahovala,“ říká další respondentka. 


Podle některých se ale už ukazuje, že by umělá inteligence mohla nahradit některé profese. „Je pravda, že už v poslední době moc nepoužívám grafiky nebo copywritery,“ říká respondent. „Na druhou stranu, nikoho asi nepřekvapí, že by některé profese byly nahrazeny. Během průmyslové revoluce se také stalo, že se automatizovaly některé profese, a nikomu už to divné nepřijde,“ dodává pak závěrem jedna z respondentek. 

Anketu si můžeš pustit i na našem YouTube kanále Refresher News. 
Domů
Sdílet
Diskuse