Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
11. května 2023 12:13
Čas čtení 2:57

Dražší alkohol a tabák, levnější léky a knihy. Vláda představila důchodovou reformu a konsolidační balíček (Aktualizováno)

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Dražší alkohol a tabák, levnější léky a knihy. Vláda představila důchodovou reformu a konsolidační balíček (Aktualizováno)
Zdroj: Úřad vlády ČR

Vláda si od změn slibuje zpomalení zadlužování státu a zmenšení strukturálního schodku rozpočtu.

Kabinet Petra Fialy ve čtvrtek na tiskové konferenci představil důchodovou reformu a balíček konsolidace veřejných financí, který obsahuje padesát pět opatření. Od změn si slibuje zpomalení zadlužování státu a zmenšení strukturálního schodku rozpočtu. „Tempo zadlužování republiky je hrozivé. Kdybychom nedokázali šlápnout na brzdu, situace by se vymkla z ruky a odnesly by to naše děti a vnuci,“uvedl premiér Petr Fiala (ODS).

Zrušení 22 daňových výjimek

Premiér představil hlavní body, kterými chce vláda dosáhnout „Česka ve formě“, jak tiskovou konferenci pětikoalice pojmenovala. Chce například omezit neinvestiční dotace, zásadně změnit důchodový systém, zrušit 22 daňových výjimek a celkově pročistit komplikovaný daňový systém. Petr Fiala také řekl, že se zvýší daň na alkohol a tabák. Zlevnit by ale měly potraviny, léky nebo bydlení a dopad daňových změn na nejzranitelnější osoby by měl být co nejmenší. 

Změny v důchodech, pro „dohodáře“ i OSVČ

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) má řada opatření pozitivní sociální aspekt. „To, že například změny v oblasti DPH jsou velmi sociálně citlivé a příznivé a znamenají pro domácnosti i rodiny s dětmi u třetiny výdajů snížení DPH, je pozitivní a dobrou zprávou. Jako vláda jsme řekli, že budeme šetřit primárně na sobě,“ dodal.

1. března 2024 14:00 Čas čtení 3:38 Od žiletek po hračky: za co všechno si připlácíš a možná o tom ani nevíš. Jen proto, že jsi žena Od žiletek po hračky: za co všechno si připlácíš a možná o tom ani nevíš. Jen proto, že jsi žena

Jurečka také oznámil konkrétní kroky důchodové reformy. Věk odchodu do důchodu se bude automaticky měnit na základě doby dožití, konkrétní věk by každoročně aktualizoval Český statistický úřad. Penzijní věk by se měl nastavit podle vývoje doby dožití každý rok lidem, kterým je 50 let. Penze by měla trvat v průměru 21,5 roku. Vláda chce také zpřísnit předčasné důchody – nebude při nich možnost pracovat. Tímto krokem chce kabinet motivovat seniory, aby zůstali na pracovním trhu co nejdéle.

Nové důchody by měly být o něco nižší než dnes. Část příjmu ve stáří by si měl člověk podle Jurečky zajistit ze spoření, na které přispívá stát. Průměrný starobní důchod po roce 2025 naroste za deset let o deset tisíc korun. Už nyní dáváme na důchody více než třetinu výdajů státu. Pokud se podle ministra práce nezmění systém, nebude na školy, nemocnice či dálnice. Garantovaný důchod by měl nově dosahovat 20 % průměrné mzdy. Z toho 10 % je základní část a na 10 % se zvedne zásluhový díl.

V souvislosti s reformou chce vláda přistoupit k omezení kumulace dohod o provedení práce, které využívá stále více lidí. Důsledkem toho pak nezískávají potřebnou pojištěnou dobu pro nárok na důchod a jejich důchod je podprůměrný. Stát chce motivovat občany k využívání zkrácených úvazků, které je na rozdíl od dohod více chrání a výdělky se započítávají do odpracované doby pro výpočet důchodů. Změny nastanou také u osob samostatně výdělečně činných (OSVČ). Minimální odvody OSVČ by v příštích letech podle Jurečky měly vzrůst na úroveň minimální mzdy. 

Zrušení školkovného a studentské slevy

Slova se ujal také ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), který představil konkrétní úspory ve veřejné sféře. Nejvíce chce podle něj stát ušetřit na neinvestičních dotacích (54,4 miliardy korun). Následují úspory na provoz státu (11,1 miliardy korun) a úspory na platech (9,7 miliardy korun). Příští rok opatření sníží schodek o 94 miliard korun, v následujícím roce o 147 miliard. 

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Jednou ze zásadních změn bude také změna počtu sazeb DPH, které budou nově pouze dvě. Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) doplnila, že základní sazba DPH zůstává na stávající výši, tedy na 21 procentech. DPH na knihy bude podle předsedkyně Poslanecké sněmovny nulová. Nižší sazba DPH, konkrétně dvanáctiprocentní, se bude týkat všech potravin, staveb pro bydlení, léků a zdravotnických prostředků.

Ve snížené sazbě DPH (12 procent) bude vodné a stočné, bezlepkové potraviny, teplo, doprava, stravovací služby, vstupenky na kulturu a sport, časopisy, léky, stavební práce pro bydlení, potraviny, dětské sedačky a pohřební služby.

Daně z příjmů právnických osob vzrostou o dva procentní body, z 19 na 21 procent. Pro státní rozpočet to znamená výnos 22 miliard korun. Stanjura také navrhuje zvýšit daň z nemovitosti. Část jejího výnosu nově půjde do státního rozpočtu.

Jak už zmínil Petr Fiala, rušit se bude 22 daňových výjimek. Ministr financí některé z nich konkretizoval. Zruší se například školkovné, daňová sleva na studenta nebo zvýhodnění nepeněžitých benefitů zaměstnanců a nadlimitních stravenek.

Vládní konsolidační balíček musí být podle Stanjury platný a účinný k lednu 2024. Chce, aby návrhy prošly prvním čtením před sněmovními prázdninami.

Postupně aktualizujeme.  

Domů
Sdílet
Diskuse