Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
17. května 2023 v 10:09
Čas čtení 0:53

Loni bylo ve světě popraveno 883 lidí. O dalších tisícovkách případů se jen tuší

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Loni bylo ve světě popraveno 883 lidí. O dalších tisícovkách případů se jen tuší
Zdroj: Unsplash/Maria Oswalt/volně k použití

Počet poprav minulý rok meziročně vzrostl. Některé se odehrály v rozporu s mezinárodním právem.

Minulý rok bylo podle informací neziskové organizace Amnesty International vykonáno nejvíce poprav od roku 2017. O život přišlo touto cestou 883 osob, o 53 % více než minulý rok. Podle neziskovky je řada případů poprav v rozporu s mezinárodním právem. 

Téměř devět set lidí bylo minulý rok popraveno. O největší číslo od roku 2017 se postaraly především Írán (576), Saúdská Arábie (196) a Egypt (24). Některé země ale informace o popravách a trestech smrti tají. Podle Amnesty International je možné, že například v Číně se jejich počet pohybuje v řádech tisíců.

Mnoho případů bylo podle organizace v rozporu s mezinárodním právem. To sice v některých situacích umožňuje tresty smrti, avšak zakazuje například veřejné popravy, ke kterým došlo v Afghánistánu nebo Íránu. V druhé zmíněné zemi proběhlo i minimálně pět poprav nezletilých osob, v Japonsku, na Maledivách a ve Spojených státech amerických došlo k popravám osob s psychickými poruchami.

Popravovalo se i za drogy

Organizace zaznamenala i 325 poprav za trestné činy v souvislosti s drogami. I to ale může být v rozporu s mezinárodním právem, neboť trest smrti lze dle něj uložit u nejtěžších trestných činů (většinou případy vraždy). 

Přestože minulý rok došlo k enormnímu počtu poprav, šest zemí tresty smrti zrušilo. Kazachstán, Papua Nová Guinea, Sierra Leone a Středoafrická republika trest smrti zrušily, Zambie a Rovníková Guinea jej zachovaly pouze jako součást válečného práva.

Domů
Sdílet
Diskuse