Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková ČTK
30. května 2023 10:55
Čas čtení 0:46

NASA jako snímek dne vybrala fotku českého autora

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
NASA jako snímek dne vybrala fotku českého autora
Zdroj: Petr Horálek/Institute of Physics in Opava, Sovena Jani

Pondělní astronomickou fotografií dne amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) se stal snímek českého fotografa Petra Horálka. Obrázek s názvem Mléčná dráha nad tyrkysovou říší divů se stala 40. snímkem dne autora na webu NASA.

Snímek zachycuje nasvícenou pláž tropického ostrova, nad kterou je detailně vidět noční obloha posetá hvězdami a mlhovinami, na níž je zřetelná i Mléčná dráha a další uskupení hvězd. Horálek fotku pořídil v polovině letošního února na jednom z ostrovů na Maledivách v Indickém oceánu. Vznikla jako jediný dlouhý záběr citlivého fotoaparátu.

Světélkující plankton

I když se to tak může zdát, voda není upravená či nasvícená uměle, jedná se o tzv. světélkující příliv. Tyrkysové jiskření vody je způsobené světélkujícím planktonem, jehož aktivita letos trvala mnohem déle než v jiných letech. Plankton využívá svou záři k osvětlení a odstrašení predátorů. Běžně totiž jasný plankton svou nápadnou barvou při vlnobití ozařuje pláže ostrovů v Indickém oceánu, zejména v prosinci a v první polovině ledna.

Astronomický snímek dne NASA (Astronomy Picture Of the Day) je prestižní ocenění udělované od roku 1995. Snímek Mléčná dráha nad tyrkysovou říší divů je v pořadí 61. českou fotografií, kterou NASA v tomto výběru zveřejnila. Petr Horálek z Fyzikálního ústavu v Opavě je autorem či spoluautorem 40 z nich. Jejich nejčastějším námětem je zatmění Slunce a Měsíce. Další doménou opavského astrofotografa jsou snímky komet. První Horálkův snímek publikovala NASA v červenci 2014.

Domů
Sdílet
Diskuse