Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
6. června 2023 12:28
Čas čtení 1:55

„Obyvatelé Ukrajiny už čekají od Ruska všechno.“ Vysvětlujeme s expertem, jaké budou dopady výbuchu přehrady Nová Kachovka

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
„Obyvatelé Ukrajiny už čekají od Ruska všechno.“ Vysvětlujeme s expertem, jaké budou dopady výbuchu přehrady Nová Kachovka
Zdroj: Tasr/AP

S novinářem Vojtěchem Boháčem shrnujeme výbuch přehrady Nová Kachovka na Ukrajině.

Ukrajina v úterý ráno obvinila Rusko, že vyhodilo do povětří klíčovou přehradu Nová Kachovka v Chersonské oblasti, kterou Moskva obsadila na začátku svého útoku. Rusko oproti tomu obviňuje Ukrajinu, jelikož přehrada z velké části zásobuje jím okupovaný poloostrov Krym. Podle šéfredaktora serveru Voxpot Vojtěcha Boháče má výbuch přehrady zásadní bezprostřední i dlouhodobý efekt na další události války na Ukrajině.

6. června 2023 9:23 Čas čtení 0:59 Ukrajina: V ohrožené zóně okolo přehrady Nová Kachovka je 16 tisíc lidí Ukrajina: V ohrožené zóně okolo přehrady Nová Kachovka je 16 tisíc lidí

„Bude trvat minimálně pár týdnů, než bude mít Ukrajina jakoukoliv možnost vést protiofenzivu přes řeku,“ řekl Boháč pro Refresher a připomněl, že překročení Dněpru v oblasti Chersonu bylo jednou z diskutovaných strategií, byť se nejednalo o hlavní směr. „Rusové ale teď mohou z oblasti stáhnout veškerou obranu a posílit na několik týdnů jiné části fronty, což je poměrně zásadní,“ doplnil Boháč. 

Kromě toho čeká Ukrajinu velká finanční zátěž a dá se počítat s migrací lidí z postižené oblasti. Nyní se navíc desítky vesnic budou muset potýkat se zatopením, a to pravděpodobně ještě další tři dny.

Vojtěch Boháč je šéfredaktor serveru Voxpot, reportér a politolog. Válku na Ukrajině sledoval od jejího propuknutí. Vydal o ní také knihu Všechny cesty vedou k válce, v níž popisuje události předcházející ruské invazi, a to už od roku 2011.

Dlouhodobý efekt je dle něj zásobování vesnic vodou. Nová Kachovka byla totiž zásadní zásobárnou jihu Ukrajiny. Vodu poskytovala například Nikolajevu, který však o vodovod přišel během útoků z loňského jara. Odříznutí od vody bude podle Boháče představovat větší problém pro značné množství menších vesnic a měst. 

4. června 2023 8:44 Čas čtení 0:36 VIDEO: Maďarská vláda zveřejnila video zobrazující Ukrajinu bez Krymu, nyní čelí kritice VIDEO: Maďarská vláda zveřejnila video zobrazující Ukrajinu bez Krymu, nyní čelí kritice

„Zajímavé je, že z Nové Kachovky vede i Severokrymský kanál. Ten představuje 80 % pitné vody pro Krym, kde se vedou boje a nedá se předpokládat, že by tam vznikaly nové stavby na odklonění vody z Dněpru. Dnes sice starosta Sevastopolu hlásil, že má Krym vody dost, ale například Simferopolská nádrž dlouhodobě vysychá, a když nebude fungovat Severokrymský kanál, bude sever Krymu bez vody. A to je nevýhodné i pro Rusko,“ řekl Refresheru Boháč. 

Rusko je schopné všeho, když se nebojí následků

„Reakce, které jsem zaznamenal, byly spíše takovým povzdechnutím. Všichni tam ví, že Rusko je teroristický stát, který překročil všechny hranice kromě jaderných zbraní. Lidé ale možná doufali, že sem nezajde, a Rusko ukázalo opak. Dá se tedy říct, že jsou zklamaní, ale ne zrovna překvapení,“ popsal šéfredaktor Voxpotu pro Refresher.

Podle něj se míra strachu příliš nezvýšila. Obyvatelé Ukrajiny jsou od Ruska prý zvyklí, že se nebojí zajít snad kamkoliv kromě použití jaderných zbraní.

„Od Ruska se teď čeká úplně všechno, snad kromě použití jaderných zbraní. K němu ale Putin nesáhne spíš kvůli vlastnímu strachu z následků, než že by nebyl schopen to udělat. Rusko zatím udělalo cokoliv, u čeho se příliš nebálo důsledků, a když vyhodilo do vzduchu přehradu a zaplavilo vesnice, nemělo se čeho bát. Sice zničilo životy desítkám tisíc lidí, ale Moskvu nikdo nezačne bombardovat. Pokud by ale použil jaderné zbraně, pravděpodobně by následovalo bombardování ruského území Západem. Do té doby si prostě dělá, co chce,“ uzavřel Boháč.

Domů
Sdílet
Diskuse