Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Tímea Krauszová
11. června 2023 v 19:51
Čas čtení 0:51

Vědec strávil 3 měsíce pod vodou: Jedl vajíčka, zeleninu a maso, pobyt ovlivnil jeho cholesterol i záněty v těle

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Přestože žil v izolaci, alespoň přes internet zůstával ve spojení s medicínským týmem, který se o něj staral, a se svými studenty.

Americký vědec Joseph Dituri, přezdívaný také Dr. Deep Sea, strávil pod vodou 100 dní. Překonal tím předchozí 74denní světový rekord a zároveň se mu podařilo studovat vliv dlouhodobého pobytu pod vodou na lidské tělo. Podle USA Today měl přísný stravovací a cvičební plán, aby jakékoli změny mohl co nejpřesněji zaznamenat.

11. června 2023 v 18:45 Čas čtení 1:40 VIDEO: Kosatky zaútočily na loď českého kapitána. Podívej se na děsivé záběry VIDEO: Kosatky zaútočily na loď českého kapitána. Podívej se na děsivé záběry

Život pod extrémním tlakem

Dituri žil v malé ocelové ponorce, ve které se tlak nevyrovnává na úroveň atmosférického. To znamená, že celé tři měsíce žil v hyperbarické komoře a extrémní tlak ovlivňoval jeho tělo. V ponorce měl patrovou postel, pracovní stůl (u kterého nadále plnil své profesorské povinnosti) a také koupelnu se záchodem a kuchyni.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Joe Dituri (@drdeepsea)

Denně cvičil, snídal tři vajíčka, na oběd měl bohatý salát a na večeři maso se zeleninou (alkohol a dezerty nekonzumoval) a svůj život v moři dokumentoval na Instagramu. Medicínský tým mu kontroloval různé funkce, od krevního tlaku přes ušní tlak, mozkovou činnost a saturaci kyslíku až po moč či množství svalové hmoty.

Za 100 dní pod mořskou hladinou mu klesl cholesterol, zvýšila se mu délka REM fáze spánku, měl v těle méně zánětů a mírně (něco o centimetr) se mu zkrátila i výška. V měřeních budou pokračovat nadále, aby znali i dlouhodobý efekt. Tato data budou užitečná pro výzkumníky oceánů nebo pro astronauty, kteří tráví dlouhé měsíce na misích ve vesmíru.

Domů
Sdílet
Diskuse