Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
14. června 2023 15:22
Čas čtení 1:39

Shrnujeme: Po úmrtí mladého Roma při potyčce s Ukrajincem to v Brně vře

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Shrnujeme: Po úmrtí mladého Roma při potyčce s Ukrajincem to v Brně vře
Zdroj: Twitter/@Romeanews

V sobotu došlo u Brněnské přehrady mezi Ukrajincem a několika Romy ke konfliktu, při němž byl ubodán romský mladík. Mezi oběma skupinami je vyhrocená atmosféra, v pondělí došlo k další potyčce, šíří se projevy nenávisti k Ukrajincům.

Při sobotním incidentu údajně muž ukrajinského původu po hádce zaútočil nožem na skupinu Romů. Třiadvacetiletý mladík zemřel a další je zraněný. Hned v pondělí pak došlo v Brně před radnicí k další potyčce, kterou musela řešit městská policie. Podle informací tamního zastupitele Adama Zemka, který v místní facebookové skupině sdílel video, skupina asi 15 až 20 naštvaných lidí napadla dva Ukrajince a začala demolovat vybavení přilehlé zahrádky.

Incidentu se chopila dezinformační scéna

V reakci na násilnou smrt Romové svolávají na sobotní odpoledne v Brně demonstraci „za bezpečnost občanů v ČR“. Případu se však chytila dezinformační scéna, která šíří nenávist vůči ukrajinské menšině a vymezuje se proti vládě Petra Fialy (ODS). Řada těchto uskupení se předtím vůči Romům vymezovala a nyní chce radikální Romy zastupovat. Čerpají ze současných protiukrajinských a protivládních nálad ve společnosti.

K situaci se vyjádřila například senátorka Jana Zwyrtek Hamplová, která nedávno otevřeně vyzývala k segregaci romských dětí ve školách. „Současná vláda nám nekontrolovaným přílivem lidí z Východu vytváří z naší země nebezpečné místo k životu,“ okomentovala událost.

27. dubna 2024 9:00 Čas čtení 7:56 Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu

Na Facebooku na sobotní shromáždění zve například romská zpěvačka Lucie Bikárová, která natočila video, kde se pouští do Ukrajinců žijících v Česku. „Je zakázáno ukazovat na Ukrajince, aby se nešířila nenávist, vláda brání cizí, ne naše lidi a nám ubližuje. Petr Fiala má krev našich lidí na rukou. Nebudeme se omezovat a nenecháme se vraždit, je to naše země. Přestaňte bránit cizí lidi a začněte bránit nás, Čechy. Rozhodně ale stojím za tím, aby spravedlnosti bylo učiněno zadost,“ říká Bikárová ve videu, které již není dostupné. Bikárová následně odmítla, že by její výroky byly xenofobní nebo mířily proti Ukrajincům obecně.

Proč je mezi Romy a Ukrajinci napětí i dlouhodobě?

Romský aktivista Jaroslav Miko v souvislosti s incidentem varoval před uplatňováním principu kolektivní viny. Pro Seznam Zprávy uvedl tři důvody, proč je mezi oběma skupinami tak vyhrocená atmosféra. Prvním z nich je, že se romská menšina obává, že s příchodem další skupiny lidí posiluje bílá většina.

Druhým důvodem je strach ze ztráty práce ve prospěch Ukrajinců. To by ale podle dosavadního socioekonomického vývoje neměl být problém, v Česku je nezaměstnanost nízká a uprchlíci jsou hlavně ženy s dětmi, z nichž většina nepracuje, případně jen na částečný úvazek. A naopak kvůli válce spousta ukrajinských mužů nepřijela zpátky do Česka a trpí tím celý průmyslový sektor.

Třetí důvod podle Mika souvisí se vzděláním. Mnoho Romů nemělo možnost získat tak kvalitní vzdělání a jsou hodně ovlivňovaní dezinformacemi. To se projevilo již během pandemie covidu, nyní podléhají představám, že na Ukrajině panuje fašismus. 

Domů
Sdílet
Diskuse