Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Eduard Starkbauer
22. června 2023 12:35
Čas čtení 0:43

U sousedů mají nového Homofoba roku. Známou anticenu získal arcibiskup, takto okomentoval tragédii v Teplárni

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
U sousedů mají nového Homofoba roku. Známou anticenu získal arcibiskup, takto okomentoval tragédii v Teplárni
Zdroj: TASR – Lukáš Grinaj

Vítězem 11. ročníku slovenské ankety Homofob roku se stal trnavský arcibiskup Jan Orosch. O výsledcích informovala v tiskové zprávě nevládní organizace Institut lidských práv.

Organizace letos poprvé udělila i ocenění Duhový jednorožec, které je protipólem ankety Homofob roku. Vyhrál ji Vojtech Klinec, romský zpěvák vystupující pod uměleckým jménem Vojtík.

Arcibiskup Orosch se zviditelnil po teroristickém útoku v Teplárni, kdy v oběžníku adresovaném knězem Trnavské arcidiecéze zpochybňoval nevinnost obětí. Ptal se, jak často proběhla v podniku kontrola mladistvých osob a kolikrát byla v Teplárni protidrogová razie.

21. června 2023 17:37 Čas čtení 0:44 Stále více Čechů a Češek je pro zrovnoprávnění manželství. Ještě více souhlasí s adopcí stejnopohlavními páry Stále více Čechů a Češek je pro zrovnoprávnění manželství. Ještě více souhlasí s adopcí stejnopohlavními páry

Zvítězil v konkurenci Matoviče či Bartalos

Výrok, který mu vynesl nejvíce hlasů v anketě, zní takto: „Přiznám se vám, že v jejich vyjádření mi vadí jedno slovo, se kterým nemůžu souhlasit. To slovo je ‚nevinné oběti‘.“

„Propast, která dělí výherce Homofoba roku a Duhového jednorožce, je příznačná pro stav naší společnosti. Slova arcibiskupa Oroscha se setkala s takovým pobouřením, a to i mezi věřícími, že se za ně musel de facto omluvit. Ukazuje to, jak se za ta léta, co tuto anketu pořádáme, posunul střed veřejného diskurzu od tolerance směrem k akceptaci LGBT lidí,“ řekl v souvislosti s oceněním ředitel Institutu lidských práv Peter Weisenbacher.

Jan Orosch zvítězil v hlasování v konkurenci Igora Matoviče, Marie Bartalos, Milana Kuriaka a Josefa Mikloška.

Domů
Sdílet
Diskuse