Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Veronika Dlesková
21. června 2023 v 17:37
Čas čtení 0:44

Stále více Čechů a Češek je pro zrovnoprávnění manželství. Ještě více souhlasí s adopcí stejnopohlavními páry

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Stále více Čechů a Češek je pro zrovnoprávnění manželství. Ještě více souhlasí s adopcí stejnopohlavními páry
Zdroj: Unsplash/Renate Vanaga

Právo stejnopohlavních párů na uzavření sňatku podporuje 58 % české populace. Ještě více Čechů a Češek podporuje právo na adopci.

S adopcí dítěte partnera či partnerky souhlasí více než tři čtvrtiny lidí (77 %). S adopcí dětí z institucionální péče souhlasilo 63 % dotázaných. Práva gay a lesbických párů nejvíce podporují lidé ve věku 15 až 29 let a lidé, kteří hodnotí svou životní úroveň jako dobrou. 

13. června 2023 v 17:44 Čas čtení 0:41 Známe datum, kdy bude Sněmovna hlasovat o manželství pro gay a lesbické páry Známe datum, kdy bude Sněmovna hlasovat o manželství pro gay a lesbické páry

Dále se těší větší podpoře u žen než u mužů. Významnou proměnnou je i fakt, zda má dotázaný či dotázaná mezi svými známými queer osobu. Pokud tomu tak je, respondent*ka zpravidla narovnání práv podporuje. Vychází to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění. 

Nejvíce lidí podporuje v současné době existující možnost uzavření registrovaného partnerství. Pro něj se vyslovilo 83 % dotázaných. Průzkum probíhal letos v dubnu a v květnu a zúčastnilo se ho více než 800 lidí. 

19. června 2023 v 13:12 Čas čtení 0:57 Pixar přišel s první otevřeně nebinární postavou. „Ignorujete ikony!“ vzkazuje Twitter Pixar přišel s první otevřeně nebinární postavou. „Ignorujete ikony!“ vzkazuje Twitter

V české společnosti podpora stejnopohlavních párů dlouhodobě roste, prvenství mezi východoevropskými zeměmi nám ale „vyfouklo“ Estonsko. To umožní stejnopohlavní sňatky již od příštího roku. Přitom v průzkumu Centra pro lidská práva v roce 2023 podpořilo manželství osob stejného pohlaví 53 % estonské populace.

20. června 2023 v 16:02 Čas čtení 0:56 Estonsko uzákonilo manželství stejnopohlavních párů. Co na to Češi? Estonsko uzákonilo manželství stejnopohlavních párů. Co na to Češi?

Naopak ve Spojených státech je trend opačný –⁠ stejnopohlavní páry podporuje 64 % obyvatel. O rok dříve to přitom bylo 71 % občanů. Informuje o tom server Newsweek

Domů
Sdílet
Diskuse