Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
8. července 2023 v 18:49
Čas čtení 1:51

Počet uživatelů drog celosvětově roste, jak jsou na tom Češi a Češky?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Počet uživatelů drog celosvětově roste, jak jsou na tom Češi a Češky?
Zdroj: Pexels

Podle zprávy Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC) počet uživatelů drog celosvětově stoupl o necelou čtvrtinu za deset let. Jak je na tom Česko? Jaké drogy nejvíce berou mladí lidé?

U Čechů a Češek jsou nadále velmi populární cigarety i alkohol. Co se týče tvrdých drog, tak místnímu prostředí stále dominuje pervitin. Metamfetamin, známý spíše pod názvem pervitin, je podle výroční zprávy české Národní protidrogové centrály za rok 2022 spolu s marihuanou nejčastěji zneužívanou psychotropní látkou v zemi.

7. července 2023 v 11:55 Čas čtení 0:44 Legalizace marihuany je u našich sousedů na spadnutí, má zemi ušetřit více než miliardu eur Legalizace marihuany je u našich sousedů na spadnutí, má zemi ušetřit více než miliardu eur

Praha je pověstná pervitinem

A potvrzuje to i analýza odpadních vod za rok 2022, kterou vypracovalo Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA). Podle ní je koncentrace pervitinu v odpadních vodách v Praze zdaleka nejvyšší ze všech hlavních evropských měst.

Za rozšířeností pervitinu stojí to, že jeho výroba, stejně jako u dalších syntetických drog, je levná, snadná a rychlá. Navíc není vázaná na specifickou oblast či přírodní surovinu a produkovat se dá téměř kdekoliv.

Celosvětově ale dominuje jiná droga – kokain. Za rok 2020 se celosvětově vyprodukovalo nejvíce právě této látky, téměř dva tisíce tun. I kvůli tomu je tato látka čím dál levnější a dostupnější.

„V České republice se zvyšuje poptávka po kokainu, přičemž jeden z faktorů vyšší oblíbenosti může být vzrůstající kupní síla obyvatelstva,“ píše ve své zprávě Policie ČR s tím, že užívání drogy se soustředí zejména do tanečních a nočních klubů a barů ve větších městech. Jen za loňský rok policisté zajistili rekordní množství této drogy, téměř desetinásobek oproti roku 2021.

27. června 2023 v 14:19 Čas čtení 1:12 Nová zpráva o drogách v Česku: Po čem je největší poptávka a kde se látky nejvíc prodávají? Nová zpráva o drogách v Česku: Po čem je největší poptávka a kde se látky nejvíc prodávají?

Mladí lidé si hledají nové, donedávna často neznámé návykové látky

Zdá se, že klasické drogy u mladší generace ztrácejí svou popularitu. Podle Pavly Chomynové, vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti, byl v roce 2021 zaznamenán mírný pokles aktuálního užívání extáze, pervitinu nebo amfetaminů, ale i kokainu a halucinogenních hub.


U mladých poměrně rychle klesá i atraktivita kouření. Počet denních kuřáků mezi středoškoláky se snížil více než o polovinu, stejně tak počet silných kuřáků. To ale neznamená, že by mladší generace nevyhledávala nikotin. „Nárůst míry užívání alternativních tabákových a nikotinových výrobků mezi dospívajícími a mladými dospělými do určité míry vyrovnává pokles míry užívání klasických cigaret a tabákových výrobků,“ vysvětluje Chomynová. Oblibě se u mladé generace těší elektronické cigarety (vapy), zahřívané tabákové výrobky a nikotinové sáčky.

Mezi trendy se pak objevují i návykové látky donedávna prakticky neznámé. „V posledních letech se v rostoucí míře objevuje na trhu kratom a syntetický kanabinoid HHC,“ říká odbornice. Ochod s těmito látkami bují zejména v internetovém prostředí a v prodejních automatech, kde nákup není omezen věkem. Regulace těchto látek se nyní řeší na odborné i politické úrovni. 

Zabiják alkohol

Podle odborníků je velkým problémem ještě jedna, byť legální droga, a to alkohol. „Míra pití alkoholu v české populaci je vysoká. Spotřeba alkoholu dlouhodobě odpovídá deseti litrům čistého alkoholu na osobu ročně,“ připomíná Chomynová. „Denně pije alkohol téměř deset procent dospělé populace.“ Právě alkohol podle Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti zabije šest až sedm tisíc obyvatel Česka ročně.

Domů
Sdílet
Diskuse