Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková
27. června 2023 14:19
Čas čtení 1:12

Nová zpráva o drogách v Česku: Po čem je největší poptávka a kde se látky nejvíc prodávají?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Nová zpráva o drogách v Česku: Po čem je největší poptávka a kde se látky nejvíc prodávají?
Zdroj: Pexels

Národní protidrogová centrála vydala výroční zprávu k aktuálním trendům v oblasti návykových látek. Podle jejích autorů pokračuje vývojová tendence nastavená v době covidu, kdy se většina nelegálního obchodu s drogami domlouvala přes internet.

Způsob prodeje návykových látek je tím, co se v posledních letech na trhu s drogami mění nejvíce. Covidová opatření ještě více urychlila nahrazení pouličního prodeje nabízením návykových látek na darknetových či clernetových webových stránkách. 

Prodej návykových látek přes internet je pro mnoho uživatelů i dodavatelů pohodlnější a bezpečnější než klasický model prodeje na ulici. Takováto distribuce má mnoho výhod, mezi něž se řadí například anonymita nebo relativní snadnost a široká nabídka nákupu návykových látek.

Podle výroční zprávy Národní protidrogové centrály je látka po realizaci virtuálního prodeje často zasílána prostřednictvím zásilkových nebo kurýrních společností. Platby jsou pak prováděny prostřednictvím kryptoměn. 

  • Darknet je skrytá část internetu, která je nepřístupná skrze tradiční internetové prohlížeče. Je šifrovaná a pro přístup do ní potřebuješ speciální software.
  • Clearnet je pak opakem darknetu. Jedná se o volně přístupnou část internetu, která může být monitorována (ať už hackery, nebo třeba státními institucemi).

V posledních letech sledují kriminalisté nárůst prodeje návykových látek v aplikaci Telegram. Do roku 2021 přitom byla aktivita na této platformě zanedbatelná a většina prodeje uskutečněného prostřednictvím internetu probíhala na darknetu.

Konkrétně síť TOR (darknet), jejíž oblíbenost byla mezi prodejci nelegálních substancí vysoká, zažívá v posledních letech úpadek. Trend virtuálních tržišť na darknetu v současné době udržují téměř výhradně velkovýrobci návykových látek z Nizozemska. 

27. června 2023 13:08 Čas čtení 0:35 Video: Policie zadržela 14 lidí kvůli nelegální migraci z Turecka. Podívej se, jak vypadal zásah Video: Policie zadržela 14 lidí kvůli nelegální migraci z Turecka. Podívej se, jak vypadal zásah

Mezi Čechy je nejrozšířenější pervitin a konopí

Největší poptávka je v aplikaci Telegram po látkách jako kokain, metamfetamin (pervitin), MDMA, marihuana či léčiva s antidepresivními účinky. V Česku nadále převažuje poptávka po metamfetaminu a konopných drogách. 

Na úrovni dosud legálních návykových látek je v populaci velmi rozšířená konzumace kratomu a hexahydrocannabinolu (HHC). Mezi dětmi pokračoval v roce 2022 trend zneužívání nikotinových sáčků a dalších různých variant ne-tabákových produktů, které nebyly legislativně regulovány.

Výroční zprávu vydává Národní protidrogová centrála u příležitosti Mezinárodního dne boje proti drogám a nezákonnému obchodu s nimi, který si připomínáme 26. června. 

Domů
Sdílet
Diskuse