Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Veronika Dlesková
11. července 2023 10:30
Čas čtení 1:20

V Litvě začal summit NATO. Za Česko se účastní prezident Pavel nebo Jana Černochová

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V Litvě začal summit NATO. Za Česko se účastní prezident Pavel nebo Jana Černochová
Zdroj: TASR/AP Olivier Matthys

V úterý začal v litevském hlavním městě Vilnius summit Severoatlantické aliance. Na programu bude prohloubení vazeb mezi NATO a Ukrajinou i přijetí Švédska do Aliance.

Představitelé více než tří desítek států včetně Česka, USA nebo Ukrajiny se v úterý setkají na dvoudenním summitu Severoatlantické aliance v litevské metropoli Vilniusu. Předpokládá se, že lídři zemí podpoří víceletý plán na podporu Ukrajiny v době ruské invaze. NATO deklarovalo budoucí přijetí Ukrajiny již v roce 2008, na oficiální pozvánku si ale Ukrajina zřejmě bude muset počkat. 

11. července 2023 9:31 Čas čtení 0:40 Rusko v noci útočilo na Kyjev íránskými drony Rusko v noci útočilo na Kyjev íránskými drony

Za Česko na summit odjeli prezident Petr Pavel, ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a šéf české armády Karel Řehka. 

Ukrajina chce záruku přijetí do NATO

Poprvé se summitu jako rovnocenný partner zúčastní i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Spolu s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem vystoupí na tiskové konferenci ve středu. 

Kyjev se dožaduje ujištění, že po konci války, kterou na Ukrajině rozpoutalo Rusko, se začnou realizovat sliby o vstupu Ukrajiny do NATO. Spojené státy a Německo považují tento druh debaty za předčasný. Čeští představitelé mluví o potřebě jasně formulovat, za jakých podmínek a kdy může být Ukrajina přijata.

Na přijetí do NATO čeká od loňského roku i Švédsko

Zástupce 31 aliančních zemí čeká první jednání v úterý v jednu hodinu odpoledne. Zastoupeno bude i Švédsko, které usiluje o přijetí do NATO od loňského roku. K tomuto kroku se severská země rozhodla po mnohaleté neutralitě po invazi Ruska na území Ukrajiny. 

10. července 2023 18:48 Čas čtení 0:56 Petr Fiala je nedůvěryhodný pro 74 procent lidí v Česku, tvrdí průzkum. Skončil nejhůř z dvacítky světových lídrů Petr Fiala je nedůvěryhodný pro 74 procent lidí v Česku, tvrdí průzkum. Skončil nejhůř z dvacítky světových lídrů

Vstup Švédska do NATO až do nedávna blokovalo Maďarsko a Turecko. Šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó ale v úterý oznámil, že přijetí Švédska do Severoatlantické aliance je už „pouze technickou otázkou“. Turecko odsouhlasilo vstup Švédska do NATO už v pondělí. 

Akci provázejí zvýšená bezpečnostní opatření. Jedná se o teprve druhý summit na území bývalého Sovětského svazu. Vilnius se navíc nachází jen 32 kilometrů od běloruských hranic a 151 kilometrů od ruských hranic. 

Domů
Sdílet
Diskuse