Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Kateřina Viková
22. července 2023 v 19:21
Čas čtení 1:08

Gorila, o které si chovatelé mysleli, že je samec, přivedla na svět mládě

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Gorila, o které si chovatelé mysleli, že je samec, přivedla na svět mládě
Zdroj: Columbus zoo/volně k užití

Zaměstnanci zoologické zahrady v Ohiu byli navýsost překvapeni, když porodila gorila, o které se čtyři roky domnívali, že je samec.

Zoo Columbus uvedla, že ve čtvrtek nalezli Sully, která v zoo žije od roku 2019, se svým nově narozeným mládětem. Informovala o tom stanice BBC.

Chovatelé nic netušili, dokud Sully neviděli kojit

Ošetřovatelé v blogovém příspěvku píší, že mládě „se zdá být zdravé“. Sully zatím netrápily zdravotní problémy, proto nikdy nepotřebovala vyšetření, což bylo jednou z příčin záměny pohlaví. U mladších goril je navíc těžké pohlaví bezpečně určit. Porod „byl neočekávaný, ale vzrušující pro tým a důležitý pro zachování kriticky ohroženého druhu“, dodali chovatelé.

22. července 2023 v 13:00 Čas čtení 1:36 Žraloci u pobřeží Floridy zřejmě požírají kokain, který pašeráci hází do moře Žraloci u pobřeží Floridy zřejmě požírají kokain, který pašeráci hází do moře

Ošetřovatelé zoo nic netušili až do chvíle, dokud neviděli „gorilího samce“, jak kojí své mládě. V osmi letech byla Sully dost stará na to, aby se rozmnožovala, ale stále příliš mladá na to, aby vykazovala zjevné známky svého pohlaví, dodala zoo. 

„Asi do osmi jsou samci a samice přibližně stejně velcí a nemají výrazné pohlavní orgány. Jejich stříbrná záda se projeví okolo 12 let nebo i později.“ Gorily navíc obvykle nevykazují známky těhotenství, nemají velká břicha jako lidé – mláďata goril jsou výrazně menší než lidská mimina.

První zoo na světě, kde se narodilo gorilí mládě

„Jsme nadšeni, že si na konto můžeme připsat další narození tohoto kriticky ohroženého druhu,“ uvedla zoo. Mládě je 34. gorilou narozenou v této zoo od roku 1956, kdy se Columbus stala první zoo na světě, kde se v zajetí narodilo gorilí mládě. 

Zoo uvedla, že provede testy DNA, aby určila otce. Sully žije ve skupině vedené stříbrnohřbetcem Macem, ve které jsou také dva mladší samci Kamoli a JJ.

A navzdory nejasnostem se Sully zoo uvedla, že si je poměrně jista pohlavím nově narozeného mláděte. Má se jednat o samičku, týmu to bylo potvrzeno fotografiemi, které byly zaslány i odborníkovi na primáty do jiného předního zoologického zařízení. 

Domů
Sdílet
Diskuse