Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
10. srpna 2023 v 7:00
Čas čtení 1:07

VÝZKUM: Najít kvalitní práci je pro mladé Češky a Čechy problém. Mají přehnaná očekávání, co se týče peněz

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
VÝZKUM: Najít kvalitní práci je pro mladé Češky a Čechy problém. Mají přehnaná očekávání, co se týče peněz
Zdroj: Lookstudio / Freepik / volně k použití

Velká část mladých lidí se potýká s problémy při hledání zaměstnání. Kvůli vysoké inflaci je pro ně prioritou finanční ohodnocení.

Téměř polovina mladých lidí ve věku 19–⁠27 let nemůže najít dobře placené zaměstnání. Nejhorší zkušenosti mají nejmladší uchazeči a lidé pocházející z Moravy. Vyplývá to z průzkumu Barometr mladých, který pro deník E15 zpracovala Fakulta podnikohospodářská VŠE.

Podle pracovního psychologa ze společnosti MotivationLabs Vojtěcha Očenáška mladé lidi ovlivňují moderní trendy. „Svůj dopad mají také očekávání, která vytvářejí média – často formou prezentace průměrné mzdy, která neodpovídá tomu, co mladý člověk může u většiny pozic při nástupu očekávat,“ říká Očenášek pro E15.

7. srpna 2023 v 7:00 Čas čtení 1:26 Co nejvíc trápí mladé Čechy a Češky? Finanční situace, drahé bydlení, stres i klima, vyplývá ze studie Co nejvíc trápí mladé Čechy a Češky? Finanční situace, drahé bydlení, stres i klima, vyplývá ze studie

V inzerátech také mnozí zaměstnavatelé uvádějí, že nabízejí nadstandardní platové ohodnocení. U pohovoru se však z takové nabídky mnohdy vyklube podprůměrný nástupní plat. „Finanční ohodnocení bývá pro mladé rozčarováním zejména v době, kdy je ve větším městě náročné utáhnout samostatně pokoj, natož byt,“ řekl E15 Jaroslav Sýkora z Masarykovy univerzity. Podle něj se z finančního ohodnocení stává kvůli vysoké inflaci a zdražování priorita.

Anketa:
Jsi spokojený*spokojená s finančním ohodnocením ve své práci?
Ano.
Ano, ale rád*a bych si řekl*a o přidání.
Nejsem, ale neřeším to.
Nejsem a hledám si kvůli tomu jinou práci. 
Ano.
30 %
131 Hlasů
Ano, ale rád*a bych si řekl*a o přidání.
30 %
132 Hlasů
Nejsem, ale neřeším to.
19 %
81 Hlasů
Nejsem a hledám si kvůli tomu jinou práci. 
21 %
89 Hlasů

Peníze ale rozhodně nejsou jediným tématem, které mladé lidi při shánění práce zajímá. Pro nastupující generaci je stále důležitější také reputace a přínos dané firmy. Cílem mladých je najít si práci, která jim bude dávat smysl. Zaměstnavatel by měl také podporovat udržitelný rozvoj. 

Problémy mladých uchazečů o práci potvrzuje také personální agentura Randstad. Podle jejích průzkumů si třetina z nich hledá novou práci a další polovina z nich by se změně pracovní pozice nebránila. Šéf Randstadu Martin Jánský uvádí, že jedním z důvodů je nejistota z toho, jaký druh práce by byl nejvhodnější. Mnoho mladých se chce také rychleji posouvat k novým pozicím a projektům.

3. srpna 2023 v 17:51 Čas čtení 1:37 Generace Z si připadá už moc stará. Nerozumí memes mladší generace Generace Z si připadá už moc stará. Nerozumí memes mladší generace

Průzkum probíhal od letošního února do dubna a zapojilo se do něj 268 respondentů. Šetření se bude nově konat každý půlrok. Cílem výzkumu je zjistit, jakým způsobem se nálada mladých lidí v průběhu času proměňuje. 

Domů
Sdílet
Diskuse