Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
7. srpna 2023 v 7:00
Čas čtení 1:26

Co nejvíc trápí mladé Čechy a Češky? Finanční situace, drahé bydlení, stres i klima, vyplývá ze studie

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Co nejvíc trápí mladé Čechy a Češky? Finanční situace, drahé bydlení, stres i klima, vyplývá ze studie
Zdroj: Freepik/@storyset/volně k užití

Společnost Deloitte vydala každoroční studii o názorech, postojích i životní situaci generací gen Z a mileniálů. Podívej se, jak jsme na tom v porovnání se 44 dalšími zeměmi.

Z průzkumu Gen Z Millenials 2023 vyplývá, že 32 procent Čechů a Češek z generace Z a 31 procent českých mileniálů se cítí být v každodenním stresu či pociťují úzkosti. Ještě více alarmující jsou ale globální data.

Hlavními příčinami jsou obavy o finance, vztahy a vlastní duševní zdraví. Vyplývá to ze studie společnosti Deloitte, která mapovala nálady, postoje a chování nejmladších generací ve 44 zemích světa. V Česku se průzkumu účastnilo 502 lidí. 

6. srpna 2023 v 13:46 Čas čtení 1:37 Letošní Prague Pride nabídne přes 180 akcí. Na co všechno se můžeš těšit? Letošní Prague Pride nabídne přes 180 akcí. Na co všechno se můžeš těšit?

Kromě toho přispívá k pocitu stresu i velká pracovní zátěž. Až 29 procent respondentů z generace Z (lidé narození v letech 1994–2004) se nedávno setkalo s vyhořením, a to se číslo oproti loňským 47 procentům výrazně snížilo. Problém se ale posunul do starší generace. Situace se totiž naopak zhoršila u mileniálů (lidé narozeni v letech 1983–1994), kde se k burnoutu (syndromu vyhoření) v důsledku množství práce hlásí 33 procent respondentů oproti loňským 21 procentům.

Pro většinu mladých lidí je téma duševního zdraví důležité a mělo by se řešit i v pracovním prostředí. České firmy jsou však v tomto ohledu pozadu –⁠ absence péče o psychické zdraví ze strany nadřízených vede k tomu, že se zaměstnanci se svými problémy v práci nesvěřují. „V Česku se cítíme méně komfortně, když přijde na to, že bychom se se svými psychickými potížemi měli svěřit svému nadřízenému,“ vysvětlila pro server iRozhlas Andrea Černá z Deloitte.

Mladé nejvíc trápí drahé bydlení, konflikty i klima 

Mezi top 5 nejpalčivějších problémů mladých lidí v Česku patří náklady na bydlení, politická nestabilita a konflikty, nedostatek zdrojů, klimatická změna a terorismus. 

Generace Z a mileniálové nadále uvádějí životní náklady jako svůj největší problém nad nezaměstnaností a změnou klimatu. Asi polovina českých mileniálů i gen Z věří, že pokud se v následujících 12 měsících nezlepší stav ekonomiky, bude skoro nemožné najít si práci, požádat o zvýšení platu, požádat o povýšení, založit rodinu nebo si pořídit dům.

24. července 2024 v 8:00 Čas čtení 0:34 Trvá věčnost, než odpoví? Neustále žárlí? Je čas se rozejít? Napiš nám a my se zeptáme terapeutky, co s tím můžeš dělat Trvá věčnost, než odpoví? Neustále žárlí? Je čas se rozejít? Napiš nám a my se zeptáme terapeutky, co s tím můžeš dělat

Aktuálně v České republice žije 37 procent zástupců generace Z a 34 procent mileniálů od výplaty k výplatě, což je ale výrazně méně než 51 procent gen Z a 52 procent mileniálů globálně. I tak si více než třetina z nich musí k hlavnímu zaměstnání najít ještě druhé, aby pokryli všechny své výdaje.

Domů
Sdílet
Diskuse