Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kateřina Viková
7. srpna 2023 7:00
Čas čtení 1:26

Co nejvíc trápí mladé Čechy a Češky? Finanční situace, drahé bydlení, stres i klima, vyplývá ze studie

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Co nejvíc trápí mladé Čechy a Češky? Finanční situace, drahé bydlení, stres i klima, vyplývá ze studie
Zdroj: Freepik/@storyset/volně k užití

Společnost Deloitte vydala každoroční studii o názorech, postojích i životní situaci generací gen Z a mileniálů. Podívej se, jak jsme na tom v porovnání se 44 dalšími zeměmi.

Z průzkumu Gen Z Millenials 2023 vyplývá, že 32 procent Čechů a Češek z generace Z a 31 procent českých mileniálů se cítí být v každodenním stresu či pociťují úzkosti. Ještě více alarmující jsou ale globální data.

Hlavními příčinami jsou obavy o finance, vztahy a vlastní duševní zdraví. Vyplývá to ze studie společnosti Deloitte, která mapovala nálady, postoje a chování nejmladších generací ve 44 zemích světa. V Česku se průzkumu účastnilo 502 lidí. 

6. srpna 2023 13:46 Čas čtení 1:37 Letošní Prague Pride nabídne přes 180 akcí. Na co všechno se můžeš těšit? Letošní Prague Pride nabídne přes 180 akcí. Na co všechno se můžeš těšit?

Kromě toho přispívá k pocitu stresu i velká pracovní zátěž. Až 29 procent respondentů z generace Z (lidé narození v letech 1994–2004) se nedávno setkalo s vyhořením, a to se číslo oproti loňským 47 procentům výrazně snížilo. Problém se ale posunul do starší generace. Situace se totiž naopak zhoršila u mileniálů (lidé narozeni v letech 1983–1994), kde se k burnoutu (syndromu vyhoření) v důsledku množství práce hlásí 33 procent respondentů oproti loňským 21 procentům.

Pro většinu mladých lidí je téma duševního zdraví důležité a mělo by se řešit i v pracovním prostředí. České firmy jsou však v tomto ohledu pozadu –⁠ absence péče o psychické zdraví ze strany nadřízených vede k tomu, že se zaměstnanci se svými problémy v práci nesvěřují. „V Česku se cítíme méně komfortně, když přijde na to, že bychom se se svými psychickými potížemi měli svěřit svému nadřízenému,“ vysvětlila pro server iRozhlas Andrea Černá z Deloitte.

Mladé nejvíc trápí drahé bydlení, konflikty i klima 

Mezi top 5 nejpalčivějších problémů mladých lidí v Česku patří náklady na bydlení, politická nestabilita a konflikty, nedostatek zdrojů, klimatická změna a terorismus. 

Generace Z a mileniálové nadále uvádějí životní náklady jako svůj největší problém nad nezaměstnaností a změnou klimatu. Asi polovina českých mileniálů i gen Z věří, že pokud se v následujících 12 měsících nezlepší stav ekonomiky, bude skoro nemožné najít si práci, požádat o zvýšení platu, požádat o povýšení, založit rodinu nebo si pořídit dům.

25. dubna 2024 15:00 Čas čtení 3:53 „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují

Aktuálně v České republice žije 37 procent zástupců generace Z a 34 procent mileniálů od výplaty k výplatě, což je ale výrazně méně než 51 procent gen Z a 52 procent mileniálů globálně. I tak si více než třetina z nich musí k hlavnímu zaměstnání najít ještě druhé, aby pokryli všechny své výdaje.

Domů
Sdílet
Diskuse