Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Eduard Starkbauer
17. srpna 2023 18:30
Čas čtení 0:50

V Chorvatsku ulovili exotickou jedovatou rybu. Při doteku způsobuje silné bolesti

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V Chorvatsku ulovili exotickou jedovatou rybu. Při doteku způsobuje silné bolesti
Zdroj: WIkimedia Commons / Tobias Biehl

Perutýn se do evropských vod dostává v důsledku globálního oteplování.

V Jaderském moři u pobřeží Chorvatska ulovil rybář jedovatého perutýna ohnivého.

Exemplář, který je snadno identifikovatelný díky výrazným jedovatým ostnům, našel místní rybář u ostrova Korčula. Přestože bodnutí ryby nebývá pro člověka smrtelné, je silně bolestivé. Chorvatský institut v případech kontaktu doporučuje vyhledat lékaře.

17. srpna 2023 10:44 Čas čtení 0:29 Čech náhle zemřel v Kapském Městě při ranním běhu Čech náhle zemřel v Kapském Městě při ranním běhu

Ryba, která je běžná ve vodách Indického a Tichého oceánu, se k břehům Středozemního moře dostala pod vlivem globálního oteplování. V evropských vodách se živí původními druhy ryb.

Perutýn ohnivý je znám také jako ohnivá ryba, lvíče nebo páv a všechny trny na jeho těle jsou jedovaté a způsobují extrémně silné bolesti. „Z tohoto důvodu je třeba k této rybě přistupovat opatrně, zejména v případě úlovku během rybolovu. Naštěstí, jako u jiných jadranských ryb s jedovatými páteřemi, je jed tepelně citlivý, což znamená, že se dá neutralizovat ponořením místa kontaktu do horké vody.“

15. srpna 2023 17:17 Čas čtení 0:39 V Chorvatsku se ztratilo deset sedmnáctiletých házenkářů z Burundi. Odešli z ubytování a už se neozvali V Chorvatsku se ztratilo deset sedmnáctiletých házenkářů z Burundi. Odešli z ubytování a už se neozvali

Perutýni byli poprvé spatřeni ve Středozemním moři v roce 2012 u pobřeží Libanonu. Od té doby došlo k pozorování až na západ na Sicílii a na sever až k Jaderskému moři poblíž Chorvatska. Velké rozšíření Suezského průplavu v roce 2015, které prohloubilo hlavní vodní cestu, dále usnadnilo invazi perutýnů do Středozemního moře.

Vzhledem k dynamice jeho šíření a trendům šíření teplomilných druhů spojených s oteplováním moře lze očekávat, že se bude objevovat častěji.

 
Domů
Sdílet
Diskuse