Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
25. srpna 2023 18:10
Čas čtení 0:56

V Polsku zemřelo už sedm lidí na legionelózu, další desítky jsou nemocné. Příčinu stále neznáme

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V Polsku zemřelo už sedm lidí na legionelózu, další desítky jsou nemocné. Příčinu stále neznáme
Zdroj: Unsplash/Olga Kononenko/volně k užití

Počet obětí legionelózy neboli legionářské nemoci, která propukla ve městě Řešov na jihovýchodě Polska, vzrostl na sedm. V pátek o tom informovaly tamní úřady.

Na základě zpráv agentur AFP a PAP sdílela informace slovenská TASR.

„Bylo zaznamenáno již sedm obětí, u kterých byla potvrzena legionářská nemoc. Jedná se o čtyři muže a tři ženy ve věku od 64 do 95 let. Šest z nich bylo obyvateli Řešova a jeden pocházel z Řešovského okresu,“ uvedl místní zdravotní inspektorát.


Podle hlavního polského hygienika Krzysztofa Saczky lidé, kteří zemřeli po vypuknutí epidemie, trpěli různými chronickými onemocněními, například rakovinou nebo srdečními problémy.


Polský zdravotní inspektorát v pátek rovněž uvedl, že legionářská nemoc byla potvrzena již u celkem 113 pacientů hospitalizovaných v nemocnicích v Řešově, okrese Řešov nebo v okolních městech.

25. srpna 2023 16:13 Čas čtení 0:30 Nuda v Brně? Nikdy! Žena praštila jinou ženu mopem, řešila to pořádková jednotka Nuda v Brně? Nikdy! Žena praštila jinou ženu mopem, řešila to pořádková jednotka

Zdroje nákazy


Legionářská nemoc se přenáší kapénkami kontaminované vody, ale nešíří se přímo z člověka na člověka. Způsobují ji bakterie legionella, které mohou způsobit těžký zápal plic. Zdrojem nákazy je obvykle klimatizace nebo kontaminovaná voda. Projevuje se podobně jako těžký zápal plic: vysokými teplotami, bolestmi nebo dýchacími problémy. Tyto problémy způsobuje zejména u lidí s oslabeným imunitním systémem, kteří často trpí i jinými nemocemi.


Příčina šíření bakterie způsobující toto onemocnění v Řešově zatím nebyla zjištěna. Ve snaze zjistit příčinu šíření bakterie nechalo město otestovat vzorky městské vody a výsledky testů očekává v pondělí.


Vysoký představitel polských bezpečnostních složek Stanislaw Zaryn uvedl, že šíření legionářské nemoci v Řešově vyšetřují také bezpečnostní složky. Snaží se vyloučit možnost, že šíření nemoci bylo úmyslné. Vyšetřování má také vyloučit možné zapojení Ruska, uvedl Zaryn podle listu The Guardian.

Domů
Sdílet
Diskuse