Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
8. září 2023 v 7:31
Čas čtení 0:48

Češky ztrácejí zájem o hormonální antikoncepci. Mají méně sexu a taky se jí bojí

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Češky ztrácejí zájem o hormonální antikoncepci. Mají méně sexu a taky se jí bojí
Zdroj: Unsplash/Reproductive Health Supplies Coalition/volně k užití

Antikoncepční pilulky v současné době užívá o polovinu méně žen než před 15 lety. Jako ochranu před otěhotněním je preferují tři z deseti žen v reprodukčním věku.

Ještě v 90. letech panoval v Česku výrazný zájem o hormonální antikoncepci. V posledních letech však její atraktivita klesá, informovala Česká televize.

Pokles počtu uživatelek potvrzují i gynekologové, podle nichž se to týká zejména mladé generace. Důvodem může být strach z nežádoucích účinků, touha po přirozenějším životním stylu i pokles potřeby sexuálního styku jako takového.

Lékař Tomáš Fait z Gynekologicko-porodnické kliniky FN Motol pro Českou televizi uvedl, že za nižším zájmem o hormonální antikoncepci stojí především intenzivní medializace jejích vedlejších účinků, ale i změna vztahu žen k sexu. „Psychologové to připisují přesunu od reality do reality virtuální, takže je pravděpodobné, že i samotná potřeba antikoncepce je nižší,“ říká Fait.

Stále více žen zůstává single

Za nižším zájmem o antikoncepci však mohou stát také odlišné přístupy k párovému soužití. Podle primáře sexuologického oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Marka Broula je v českém prostředí evidentní nárůst jiných forem soužití. Jednu z nich tvoří i tzv. singles. 

„Jde o označení lidí, kteří většinou žijí sami a nemají trvalého partnera. Upřednostňují budování kariéry a rozličné možnosti seberealizace, svobodu a autonomii nebo ještě nepotkali vhodného partnera,“ vysvětluje Broul.

Domů
Sdílet
Diskuse