Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
11. září 2023 v 12:44
Čas čtení 0:55

Lidstvo v době kamenné málem vyhynulo. Na Zemi žilo jen 1280 lidí

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Lidstvo v době kamenné málem vyhynulo. Na Zemi žilo jen 1280 lidí
Zdroj: Wikimedia/Gugatchitchinadze/volně k užití

Před 800 tisíci lety se lidstvo přiblížilo vyhynutí. Celková populace našich předků se kvůli významným změnám klimatu na dlouhou dobu snížila na pouhých 1280 jedinců.

Genetická analýza vědců z univerzity Sapienza v Římě ukázala, že celková populace našich předků klesla na přibližně 1280 jedinců schopných rozmnožování, a to na dobu asi 117 tisíc let. Výzkumníci se domnívají, že tomuto populačnímu poklesu předcházela extrémní klimatická událost, která mohla vést ke stavu blízkému vyhlazení naší rodové linie.

Výbuch sopky nebo epidemie a populace by zanikla

„Čísla, která vyplývají z naší studie, odpovídají číslům druhů, kterým v současnosti hrozí vyhynutí,“ řekl pro The Guardian profesor Giorgio Manzi, antropolog z univerzity v Římě a hlavní autor studie.

„Je to mimořádně dlouhá doba. Je pozoruhodné, že jsme to vůbec zvládli. Pro populaci takové velikosti stačí jedna špatná klimatická událost, epidemie, sopečná erupce a je pryč,“ řekl profesor Chris Stringer, působící v Natural History Museum v Londýně.

Zdá se, že pokles populace se časově shoduje s významnými změnami globálního klimatu, které pevninu pokryly ledem, způsobily pokles teploty moře a následovalo dlouhé období sucha v Africe a Eurasii. 

Populační pokles mohl nahrát vývoji nového druhu 

Vědci se domnívají, že existenční pokles mohl vyvolat vznik nového druhu Homo heidelbergensis (člověka heidelberského), o kterém někteří tvrdí, že je společným předchůdcem moderních lidí a našich příbuzných neandertálců a denisovanů. Předpokládá se, že moderní Homo sapiens se objevil asi před 300 tisíci lety.

22. července 2024 v 7:00 Čas čtení 6:48 Tak šílený příběh, že podle něj udělali film s Margot Robbie. Přečti si o největších skandálech z olympijských her Tak šílený příběh, že podle něj udělali film s Margot Robbie. Přečti si o největších skandálech z olympijských her

„Je štěstí, že jsme nevyhynuli. Z evoluční biologie ale víme, že vznik nového druhu může nastat právě v malých, izolovaných populacích,“ dodal profesor Manzi.

Domů
Sdílet
Diskuse