Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
12. září 2023 16:53
Čas čtení 0:45

VIDEO: Více než dva miliony litrů červeného vína zaplavily portugalské ulice

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
VIDEO: Více než dva miliony litrů červeného vína zaplavily portugalské ulice
Zdroj: Pausedinho / Wikimedia Commons

Chtělo by se napsat „zataguj kamaráda, který by si zaplaval“. Bohužel se ale obyvatelstvo obce Sao Lorenco de Bairro ve středním Portugalsku muselo spíše cítit jako ve slavném hororovém snímku Shining od Stanleyho Kubricka než jako na pořádné party.

V neděli večer se tam totiž ulicemi prohnaly více než dva miliony litrů červeného vína, které unikly z lihovaru, poté co praskly dva tanky s vínem. Podle deníku Diário Coimbra při tom nebyl nikdo zraněn, vznikly však materiální škody. Některým lidem totiž víno zaplavilo pozemky nebo i sklepy.

12. září 2023 14:17 Čas čtení 0:58 Dělají potíže po celém světě, teď doputovali do Evropy. Ohniví mravenci umí lovit i ptáky a do roku 2050 mohou být až v Irsku Dělají potíže po celém světě, teď doputovali do Evropy. Ohniví mravenci umí lovit i ptáky a do roku 2050 mohou být až v Irsku

Společnost Destilaria Levira se obyvatelům obce omluvila a oznámila, že přebírá plnou odpovědnost za náklady spojené s čištěním a odstraňováním škod.

Víno by dokázalo naplnit až 3 miliony lahví

Podle zpravodajského webu Jornal de Notícias se místní samosprávě s pomocí hasičů podařilo zabránit tomu, aby se víno dostalo do řeky a způsobilo ekologickou katastrofu. Alkohol, který se podařilo zachytit, převezli hasiči do čističky odpadních vod.

Prozatím není známo, co způsobilo poškození nádrží na víno. Mok, který v nich byl uskladněn, by postačil k naplnění téměř tří milionů lahví obvyklého objemu.

31. srpna 2023 10:07 Čas čtení 0:48 Evropa následuje Česko – holduje pivu. Francouzi nechtějí víno a vládu to stojí miliardy korun Evropa následuje Česko – holduje pivu. Francouzi nechtějí víno a vládu to stojí miliardy korun

Vedení lihovaru vysvětlilo, že jeho velké skladové zásoby vína jsou důsledkem reakce vlády na přebytek vína v Evropě, který byl vyvolán klesající poptávkou. V červnu Evropská komise uvedla, že podpoří opatření na přeměnu nadbytečného vína na biopalivo.

Domů
Sdílet
Diskuse