Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
12. září 2023 14:17
Čas čtení 0:58

Dělají potíže po celém světě, teď doputovali do Evropy. Ohniví mravenci umí lovit i ptáky a do roku 2050 mohou být až v Irsku

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Dělají potíže po celém světě, teď doputovali do Evropy. Ohniví mravenci umí lovit i ptáky a do roku 2050 mohou být až v Irsku
Zdroj: wikimedia commons / Natuur12 / volně k užití

Vědecký tým našel na Sicílii několik hnízd invazního mravence ohnivého. Domnívá se, že se jedovatý hmyz, který způsobil problémy v Severní Americe, usadil i v Evropě.

Jedná se o jedovaté mravence červeného zbarvení, kteří se anglicky nazývají ohniví a jsou silně invazním druhem původem z Latinské Ameriky. Druh Solenopsis invicta byl poprvé objeven v roce 1916.

11. září 2023 17:00 Čas čtení 0:11 KVÍZ: Blboun nejapný, jednorožec i okapi. Víš, ke kterým zemím patří tato národní zvířata? KVÍZ: Blboun nejapný, jednorožec i okapi. Víš, ke kterým zemím patří tato národní zvířata?

Od té doby se tento druh rozšířil do několika zemí po celém světě, včetně Austrálie, Číny a USA, většinou spolu s hlínou z rostlin, které se z Jižní Ameriky dovážely do různých koutů světa.

Pozor, kouše!

Podle Mattii Menchetti z Institutu evoluční biologie ve španělské Barceloně je tento mravenec považován za jeden z nejhorších invazních druhů, a to zejména kvůli extrémně bolestivému kousnutí, na které jsou někteří lidé navíc alergičtí. Kromě toho, že mravenci škodí lidem, ovlivňují také původní druhy tím, že je vytlačují, a loví dokonce i ptáky a plazy. Navíc se dokáží rozšířit až znepokojivě rychle.

12. září 2023 9:26 Čas čtení 0:41 Po dlouhém boji s nevyléčitelnou chorobou zemřel vědec, jehož tým naklonoval ovci Dolly. Jaký je jeho odkaz? Po dlouhém boji s nevyléčitelnou chorobou zemřel vědec, jehož tým naklonoval ovci Dolly. Jaký je jeho odkaz?

Menchetti výskyt hmyzu v Evropě potvrdila se svými kolegy ve vědeckém článku, který vyšel v časopise Current Biology. „Nález tohoto druhu v Itálii byl velkým překvapením, ale věděli jsme, že tento den jednou přijde,“ komentuje objev Menchetti. 

Do roku 2050 mohou být až v Irsku

Po zprávách o několika bolestivých mravenčích bodnutích v pobřežní oblasti Syrakus na Sicílii nalezl tým bioložky Menchetti 88 mravenčích hnízd rozmístěných na ploše 4,7 hektaru. Geneticky byly nejvíce příbuzní červeným ohnivým mravencům nalezeným v Číně a USA.

Možné rozšíření ohnivých mravenců v Evropě.
Možné rozšíření ohnivých mravenců v Evropě. Zdroj: Mattia Menchetti, Enrico Schifani, Antonio Alicata, Laura Cardador, Elisabetta Sbrega, Eric Toro-Delgado, Roger Vila. The invasive ant Solenopsis invicta is established in Europe. Current Biology, 2023; 33 (17): R896 DOI: 10.1016/j.cub.2023.07.036

Odborníci a odbornice předpokládají, že by se mravenci mohli za současných environmentálních podmínek rozšířit do přibližně sedmi procent Evropy, ale s postupujícím globálním oteplováním by se tato oblast mohla zvětšovat. Tito mravenci totiž vyhledávají teplé podnebí.

Domů
Sdílet
Diskuse