Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kateřina Viková
25. září 2023 15:17
Čas čtení 1:07

Předseda kanadské dolní komory se omluvil za to, že ukrajinského nacistu označil za hrdinu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Předseda kanadské dolní komory se omluvil za to, že ukrajinského nacistu označil za hrdinu
Zdroj: Hon. Anthony ROta

Předseda kanadské dolní komory Anthony Rota se musel omluvit za to, že jako válečného hrdinu představil Ukrajince, který se za 2. světové války přidal k nacistům.

Osmadevadesátiletý Jaroslav Hunka byl během návštěvy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v kanadském parlamentu představen Rotou jako „ukrajinský hrdina, kanadský hrdina, kterému děkujeme za jeho službu“, po čemž se dočkal potlesku vestoje od přítomných poslanců. 

25. září 2023 14:17 Čas čtení 1:07 Saúdská Arábie odsoudila školačku na 18 let vězení za to, že sdílela tweety Saúdská Arábie odsoudila školačku na 18 let vězení za to, že sdílela tweety

Jenže kanadská židovská organizace CIJA následně uvedla, že je „hluboce znepokojena“ tím, že byl veterán, který byl součástí divize nacistické SS podílející se na genocidě, takto oslavován. Tisíce Ukrajinců se za druhé světové války připojily k německým vojskům, většina však bojovala v rámci sovětské Rudé armády. 

Bylo to z mojí iniciativy, nyní lituji

Rota ve vyjádření ze 22. září uvedl, že po přivítání prezidenta Ukrajiny zmínil a ukázal na Hunku, který seděl na galerii. „Následně jsem se dozvěděl více informací, kvůli kterým lituji svého rozhodnutí.“

„Nikdo z přítomných politiků ani ukrajinská delegace nevěděli o mém záměru nebo připravených poznámkách předtím, než jsem je vyřkl. Jednalo se o mou individuální iniciativu,“ dodal Rota.

25. září 2023 13:37 Čas čtení 1:38 Modelka vyzývá Kazmu, aby dal miliony nemocnému Martínkovi. Měl by to podle tebe udělat? Modelka vyzývá Kazmu, aby dal miliony nemocnému Martínkovi. Měl by to podle tebe udělat?

„Zejména se chci omluvit židovským komunitám v Kanadě a po celém světě. Přijímám plnou odpovědnost za své činy,“ řekl předseda. V reakci na jeho prohlášení organizace CIJA uvedla, že si váží jeho omluvy, ale je třeba situaci řádně prověřit, aby se zajistilo, že se takový nepřijatelný incident nebude opakovat.


Mezitím kanadský opoziční lídr konzervativců Pierre Poilievre řekl, že za incident je zodpovědný i premiér Trudeau, a vyzval ho, aby se omluvil. Kancelář Trudeaua, který stojí v čele liberální strany, však uvedla, že rozhodnutí pozvat Hunku učinila pouze kancelář předsedy parlamentu a omluva „byla namístě“.

Domů
Sdílet
Diskuse