Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kateřina Viková
25. září 2023 14:17
Čas čtení 1:07

Saúdská Arábie odsoudila školačku na 18 let vězení za to, že sdílela tweety

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Saúdská Arábie odsoudila školačku na 18 let vězení za to, že sdílela tweety
Zdroj: TASR/AP

V Saúdské Arábii byla 17letá dívka odsouzena k 18 letům vězení a zákazu vycestování kvůli tomu, že sdílela tweety, ve kterých vyjádřila podporu politickým vězňům.

ALQST, lidskoprávní organizace, která se zabývá dokumentováním porušování lidských práv v Saúdské Arábii, v pátek oznámila, že saúdský speciální trestní soud vynesl v srpnu rozsudek nad tehdy sedmnáctiletou Manal al-Gafiri.

Saúdská judikatura, která funguje de facto z vůle korunního prince Mohammeda bin Salmana, v poslední době vydala několik podobně drastických rozsudků za činy, jako je kyberaktivismus nebo obecně použití sociálních sítí ke kritice vlády.

4. září 2023 17:39 Čas čtení 0:36 Twitter čelí obvinění z napomáhání k porušování lidských práv v Saúdské Arábii Twitter čelí obvinění z napomáhání k porušování lidských práv v Saúdské Arábii

Vládnoucí korunní princ se rozsudků straní

Týká se to například nedávného rozsudku smrti pro učitele v důchodu Mohammeda al-Ghamdiho za komentáře na Twitteru (nyní X) a YouTube nebo 34letého trestu pro doktorandku z Univerzity v Leedsu, taktéž za příspěvky na sociálních sítích, které hájily práva žen. Korunní princ to ve středu potvrdil v interview pro americkou televizní stanici Fox News a řekl, že za to mohou „špatné zákony“, které nemůže změnit. 

Saúdští obhájci lidských práv a právníci však slova Mohammeda bin Salmána zpochybnili a uvedli, že zásah proti uživatelům sociálních sítí souvisí s jeho nástupem k moci a zavedením nových soudních orgánů, které od té doby přitvrdily v perzekuci jeho kritiků.

29. srpna 2023 10:11 Čas čtení 0:50 Za posty kritizující korupci trest smrti: Vítej v Saúdské Arábii Za posty kritizující korupci trest smrti: Vítej v Saúdské Arábii

„Je schopen jedním slovem nebo tahem pera, během několika sekund, změnit zákony, pokud chce,“ řekl Taha al-Hajji, saúdský právník a právní poradce z Evropské saúdské organizace pro lidská práva.

Skupiny na ochranu lidských práv uvedly, že přepracování bezpečnostního aparátu království v roce 2017 významně umožnilo potlačení hlasů saúdské opozice, včetně obránců práv žen a opozičních aktivistů.

21. srpna 2023 6:00 Čas čtení 5:00 Z duhové pásky šedá: Saúdská Arábie dělá sportwashing. Miliardami do sportu si lepší image a zastírá porušování lidských práv Z duhové pásky šedá: Saúdská Arábie dělá sportwashing. Miliardami do sportu si lepší image a zastírá porušování lidských práv
Domů
Sdílet
Diskuse