Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Vincenc Novák
4. října 2023 11:42
Čas čtení 0:46

Českým bankám budou chybět miliardy, pocítí to hlavně klienti

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Českým bankám budou chybět miliardy, pocítí to hlavně klienti
Zdroj: Wiki Commons/Jklamo

Od 5. října přestává Česká národní banka úročit jednotlivým bankám povinné vklady, které si u ní musejí ze zákona ukládat. Opatření se však podle expertů projeví zejména v peněženkách klientů.

Úročení přináší bankovnímu sektoru okolo 700 milionů korun měsíčně, ročně se jedná o miliardy korun. Cílem kroku je především snížení nákladů centrální banky, informoval server Novinky.cz.

Vklady jednotlivých bank jsou aktuálně úročeny sedmi procenty ročně. Celkový objem povinných rezerv se aktuálně blíží částce 120 miliard korun. Pro banky se jedná o významný výpadek příjmů, který budou muset nahradit jiným způsobem.

Jak pro deník Právo uvedl ekonom České spořitelny Michal Skořepa, banky by tuto ztrátu mohly plně kompenzovat pouze zvýšením sazeb na úvěrech o zhruba dvě desetiny procenta. „Pokud by kompenzace měla proběhnout přes sazby na vkladech, bylo by nutné snížení těchto sazeb o přibližně jeden a půl desetiny procentního bodu,“ uvedl Skořepa.

Krok pocítí zejména velcí hráči

Velký výpadek v příjmech se očekává zejména v případě České spořitelny, která disponuje vklady klientů kolem 1,4 miliardy korun. U České národní banky má uloženy povinné rezervy ve výši 28 milionů korun.

Dopad na hospodaření již svým klientům oznámila Komerční banka, jejíž povinné rezervy činí 19,6 miliardy korun. „Zrušení úročení povinných úložek tak představuje snížení úrokového příjmu skupiny přibližně o 115 milionů korun měsíčně v porovnání s aktuálním úročením ve výši dvoutýdenní repo sazby sedm procent,“ uvedla banka.

Domů
Sdílet
Diskuse