Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kateřina Viková TASR
5. října 2023 16:51
Čas čtení 1:15

Slovensko ruší vojenskou pomoc Ukrajině. Rusko mezitím ve čtvrtek raketami zabilo 50 lidí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Slovensko ruší vojenskou pomoc Ukrajině. Rusko mezitím ve čtvrtek raketami zabilo 50 lidí
Zdroj: TASR

Slovenská prezidentka nevyjádřila podporu dalším dodávkám vojenského materiálu Ukrajině. Kancelář hlavy státu to vysvětluje tím, že parlamentní volby vyhrály strany, které tuto pomoc odmítají. Ukrajina přitom čelí dalším brutálním útokům na civilisty.

Nejméně 50 lidí zahynulo ve čtvrtek v důsledku ostřelování obce Hroza v Charkovské oblasti ruskými silami. Na platformě Telegram o tom informovali šéf tamní vojenské správy Oleh Syněhubov a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Podle Syněhubova ruští vojáci kolem 13:15 místního času zasáhli kavárnu a obchod s potravinami, kde se nacházeli civilisté. Poslední informace webu BBC hovoří o 50 mrtvých včetně šestiletého chlapce. Dalších nejméně šest osob utrpělo zranění.

Prezident Zelenskyj, který je ve čtvrtek ve španělské Granadě na summitu Evropského politického společenství, útok označil za „brutální ruský zločin“ a „promyšlený teroristický čin“.

Slovensko zastavuje vojenskou pomoc a Ukrajina si všímá

Tato informace přichází krátce poté, co se slovenská prezidentka Zuzana Čaputová postavila proti záměru ministerstva obrany poskytnout další balík vojenské pomoci Ukrajině. Mluvčí Čaputové to zdůvodnil rozložením politických sil po parlamentních volbách. Hlavním vítězem voleb je Směr-SD Roberta Fica, který voličům sliboval, že Kyjevu nepošle už „ani náboj“.

24. dubna 2024 15:30 Čas čtení 3:51 „V Česku se cítím sám sebou, domů se vrátit nechci.“ Mladí lidé ze Slovenska vysvětlují, proč se rozhodli odejít ze své vlasti „V Česku se cítím sám sebou, domů se vrátit nechci.“ Mladí lidé ze Slovenska vysvětlují, proč se rozhodli odejít ze své vlasti

„Všechny politické strany, které dnes na základě pověření jednají o nové vládě, takovou pomoc jednoznačně odmítají. V této situaci by rozhodnutí o poskytnutí vojenského materiálu nebyl dobrý precedens při změně politické moci po jakýchkoli volbách. Dnes ani v budoucnu,“ uvedl mluvčí hlavy státu Martin Strižinec.

Zvažovaný balík dodávek na Ukrajinu by podle Denníku N zahrnoval například munici pro tanky T-72 a některé další druhy munice s tím, že by dodávka na Ukrajinu dorazila ještě za vlády premiéra Ľudovíta Ódora.

Po zahájení ruské invaze loni v únoru přitom Slovensko Ukrajině poslalo různý vojenský materiál a techniku, včetně systému protivzdušné obrany S-300 a stíhaček MiG-29 . Čaputová, která v květnu jmenovala nynější úřednickou vládu premiéra Ľudovíta Ódora, v minulosti opakovaně dala najevo, že Ukrajině je třeba pomáhat, a kritizovala Rusko za jeho vojenský vpád do sousední země.

Obratu na Slovensku si všímají i na Ukrajině. Experti, které cituje ukrajinská agentura Unian, míní, že „odklon Bratislavy od podpory Kyjeva nesníží celkový počet zbraní směřujících na Ukrajinu, ale posílí protiukrajinské hlasy v Evropě“. 

Domů
Sdílet
Diskuse