Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Koucká
12. srpna 2023 19:27
Čas čtení 5:01

„Život je krátký na to, abyste žili ve strachu.“ Co LGBTIQ+ lidé radí mladým, kteří se bojí coming outu?

Kategorie:
Reportáže
Uložit Uložené
„Život je krátký na to, abyste žili ve strachu.“ Co LGBTIQ+ lidé radí mladým, kteří se bojí coming outu?
Zdroj: Tomáš Svoboda

Už od sobotního dopoledne Prahu zaplnily barvy. Ze všech koutů světa i republiky se do hlavního města sjelo členstvo a podporovatelstvo LGBTIQ+ komunity a společně oslavilo Prague Pride. A my jsme několik z nich vyzpovídali.

Na Václavském náměstí, odkud duhový průvod ve 12:30 vyrážel na Letnou, bylo rušno už okolo jedenácté hodiny. Náměstí ožilo a kromě duhových vlajek a hlasité hudby ho zaplavila i dobrá atmosféra a téměř šedesátitisícový dav. 

Prague Pride 2023.Prague Pride 2023.Prague Pride 2023.Prague Pride 2023.
Zobrazit galerii
(7)
Prague Pride 2023
Prague Pride 2023. Zdroj: Tomáš Svoboda


Prague Pride ale přilákal i mnoho cizinců. Jedněmi z nich byli třeba Charles a Balint, kteří na Pride dorazili z Polska. „Měli jsme v plánu sem jet na výlet už několik měsíců. Pak jsme ale zjistili, že se tady v době naší dovolené koná Pride, a přišlo nám to jako znamení, že rozhodně musíme vyrazit,“ říkají. 


I když v jejich rodném Polsku se podobné akce také pořádají, Charles vysvětluje, že situace je poněkud složitější. „Mám pocit, že polská vláda prostě není vůbec otevřená. Společnost už nás přijímá lépe, ale některé politické strany jsou hodně homofobní a zákony jdou proti LGBTIQ+ komunitě,“ říká. 

Co by vzkázali mladým lidem, kteří se teprve chystají provést coming out a mají strach: 
Je v pohodě být nervózní. Hlavně si vezmi na všechno svůj čas, sdílej to s lidmi, kteří budou naslouchat, není nutné vždycky všechno říkat hned všem. Ale netlač na to, vyjdi s tím ven, když se na to budeš cítit připravený*á.
Prague Pride 2023
Prague Pride 2023. Zdroj: Tomáš Svoboda


Naproti tomu jeden z dalších účastníků, Pavel z Přerova, má pocit, že v Česku se situace obrací k lepšímu. „Mám pocit, že sice jsou nějaké radikální skupiny, které jsou slyšet víc než kdy předtím, ale společnost jako celek je otevřenější,“ říká s tím, že až na drobné výkřiky na sociálních sítích se v osobním ani pracovním životě nesetkává s homofobií. 


Na Pride přijel už pošesté a je to pro něj především den, který si chce užít. „Je to den, kdy se nejen sejdu s přáteli, ale také můžeme jako komunita vyjít do ulic a podpořit se. Ta akce je krásná, je to den, kdy se můžeme vyjádřit a cítit se dobře,“ říká. 

Co by vzkázal mladým lidem, kteří se teprve chystají provést coming out a mají strach: Hlavně vydrž. Jsou lepší a horší dny, ale sám si přijdeš na to, jak a kdy si přijdeš dobře. 
Prague Pride 2023
Prague Pride 2023. Zdroj: Tomáš Svoboda


Jako oslavu považuje Pride i Mari z Prahy. „Jsem trans a chci to oslavit,“ říká s úsměvem. Vysvětluje, že i když má pocit, že ve společnosti je posun k lepšímu, legislativa společenský vývoj nereflektuje. „I proto mi přijde skvělé takové akce pořádat. Jako komunita řešíme plno problémů a je potřeba na ně upozornit, jinak se nic nezačne dít,“ říká. 

Co vzkazuje mladým lidem, kteří se teprve chystají provést coming out a mají strach: Někdo je super a přijme vás hned, někdo jiný to nevezme a nehnete s ním. Je ale potřeba si uvědomit, že i když něco není perfektní, neznamená to konec světa a všechno se vždycky vyřeší. Hlavní je se nevzdávat. Naděje je tady vždycky. 
Prague Pride 2023
Prague Pride 2023. Zdroj: Tomáš Svoboda


Někteří členové*členky LGBTIQ+ komunity se ale naopak necítí diskriminovaní, ale spíše nepochopení. „Vlastně nás ani nikdo moc nezná a nevšímá si nás, jsme taková minorita,“ říkají Alexandra, Jana, Tereza a Jana, které na Pride přišly za asexuály. 


„Máme už tady dlouhou tradici, za asexuály to tu vlastně organizujeme. Rok od roku se nás ale schází víc,“ říkají. I když mají pocit, že je nikdo moc nezná a vlastně si jich nevšímá, cítí, že se poměry ve společnosti zlepšují. 

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse