Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Kateřina Viková
12. října 2023 16:46
Čas čtení 0:54

Mezinárodní olympijský výbor suspendoval Rusko

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Mezinárodní olympijský výbor suspendoval Rusko
Zdroj: Český olympijský tým/volně k užití

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) s okamžitou platností suspendoval Rusko kvůli začlenění sportovních organizací z anektovaných ukrajinských území. Vyhrazuje si nicméně právo povolit startovat v Paříži a v Miláně neutrálním sportovcům s ruským pasem.

Výkonná rada MOV pozastavila s okamžitou platností činnost Ruského olympijského výboru. Rozhodla tak kvůli tomu, že Ruský olympijský výbor 5. října 2023 do své pravomoci zahrnul regionální sportovní organizace (Doněck, Cherson, Luhansk a Záporoží), které spadají pod Národní olympijský výbor (NOV) Ukrajiny, což je „v rozporu s Olympijskou chartou, protože porušuje územní celistvost NOV Ukrajiny, kterou MOV uznává“, stojí v tiskové zprávě.

5. října 2023 8:00 Čas čtení 3:53 MS v hokeji 2024 v Praze: Kdy a kde koupit vstupenky a kolik za ně dáš? MS v hokeji 2024 v Praze: Kdy a kde koupit vstupenky a kolik za ně dáš?

To, že Ruskému olympijskému výboru byla pozastavena platnost v praxi, znamená, že výbor již nemůže působit jako Národní olympijský výbor a nemůže přijímat žádné finanční prostředky od olympijského hnutí.


MOV ale může individuálně posoudit a rozhodnout o účasti jednotlivých neutrálních sportovců s ruským pasem na Letních olympijských hrách 2024 v Paříži a Zimních olympijských hrách 2026 v Miláně a Cortině d'Ampezzo.

Ruští a běloruští sportovci by se tak mohli mezinárodních soutěží účastnit pouze pod neutrální vlajkou, a tedy bez národních symbolů, hymny nebo národních barev. Startovat by nemohli ti, kteří jsou příslušníky armády, domácích bezpečnostních složek nebo aktivní podporovatelé války, kterou Rusko vede proti Ukrajině.

9. října 2023 18:00 Čas čtení 4:09 Smrt koně na Velké pardubické vyvolala na sociálních sítích debatu. Dostihový kůň se ale narodil, aby běhal (Komentář) Smrt koně na Velké pardubické vyvolala na sociálních sítích debatu. Dostihový kůň se ale narodil, aby běhal (Komentář)

Sport a politika byly a jsou provázané a představitelé nedemokratických režimů mohou úspěchy sportovců na prestižní sportovní události, jako jsou olympijské hry, využívat jako nástroj propagandy. 

Účast ruských a běloruských sportovců na olympiádě v Paříži vzbuzuje emoce ve společnosti i v politice. Řada západních zemí se spolu s Ukrajinou proti startu ruských a běloruských sportovců jasně vymezila, a některé by dokonce zvažovaly bojkot.

Domů
Sdílet
Diskuse