Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
22. října 2023 9:35
Čas čtení 0:54

Rusko se údajně snažilo ovlivnit volby v jedenácti demokratických zemích

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Tyto informace vyplývají ze zprávy zpravodajských služeb USA.

Rusko se podle Spojených států snažilo zpochybnit integritu voleb v demokratických zemích na celém světě. Vyplývá to ze zprávy zpravodajských služeb USA, kterou Washington zaslal přibližně sto zemím v Evropě, Asii, Africe a Severní Americe a zveřejnil v pátek.


„Rusko se zaměřuje na operace, kterými se snaží oslabit důvěru veřejnosti v integritu voleb,“ uvádí se ve zprávě, podle níž k tomu Rusko využívá své špionážní sítě, státní média a sociální sítě. Podle informací USA to „vysoce postavení představitelé ruské vlády včetně těch v Kremlu považují za účinné“.


Rusko podle zprávy USA vyvinulo v letech 2020 až 2022 „intenzivní úsilí“, aby zpochybnilo integritu nejméně 11 voleb v devíti demokratických zemích včetně Spojených států.

Vladimir Putin, 16. září 2022.
Vladimir Putin, 16. září 2022. Zdroj: TASR/AP Sergei Bobylev

Nejméně v 17 dalších demokratických státech využilo Rusko podle zprávy „méně výrazné“ způsoby ovlivňování veřejného mínění, mezi něž patří šíření ruských politických odkazů a aktivita na sociálních sítích. USA dotčené země nespecifikovaly.


Jako příklad se ve zprávě uvádějí volby v nejmenované evropské zemi v roce 2020. Ruská Federální bezpečnostní služba (FSB) během nich podle USA pracovala na zastrašování volebních pracovníků, organizovala protesty v den voleb a „sabotovala hlasování ze zahraničí“.


Podle nejmenovaného představitele amerického ministerstva zahraničních věcí Rusko v tomto úsilí podnítil úspěch jeho dezinformační kampaně během amerických voleb v roce 2020 a během pandemie covidu-19.


USA ve zprávě zemím doporučují, aby zamezily zasahování Ruska do voleb prostřednictvím sankcí, výměny informací, vyhoštění ruských špionů a cestovních zákazů.

Domů
Sdílet
Diskuse