Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kateřina Viková
24. října 2023 9:29
Čas čtení 1:19

Další vývoj: Izrael zasáhl cíle Hamásu v uprchlickém táboře v Gaze. Biden apeluje na humanitární pomoc, v úterý dorazí i Macron

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Další vývoj: Izrael zasáhl cíle Hamásu v uprchlickém táboře v Gaze. Biden apeluje na humanitární pomoc, v úterý dorazí i Macron
Zdroj: TASR/AP

Izraelská armáda uvedla, že zasáhla pozice teroristické skupiny Hamás, mimo jiné v uprchlickém táboře v Pásmu Gazy. Americký prezident Joe Biden mezitím v pondělí telefonoval s izraelským premiérem Netanjahuem a apeloval na nutnost humanitární pomoci.

Izraelský armádní mluvčí uvedl, že terčem úderu bylo místo v táboře Šatí, odkud Hamás plánoval útoky. Tábor Šatí u pobřeží Středozemního moře je velmi hustě osídlen a jedná se o třetí největší tábor v Pásmu Gazy.

Podle Hamásem ovládaného ministerstva zdravotnictví byly při náletu na tábor zraněny nebo přišly o život desítky lidí, podle palestinských médií v táboře přišlo o život pět lidí, čísla však nelze nezávisle ověřit. 

24. října 2023 7:30 Čas čtení 1:48 Ženy a nebinární osoby na Islandu budou celý den stávkovat. Pracovat nebudou ani doma Ženy a nebinární osoby na Islandu budou celý den stávkovat. Pracovat nebudou ani doma

V posledních čtyřiadvaceti hodinách izraelská armáda zasáhla na 400 cílů teroristické skupiny v Pásmu Gazy a podařilo se jí zneškodnit několik jejích velitelů, sdělila v úterý ráno. Obranné síly cílily na infrastrukturu, na mešity, kde měl Hamás stanoviště, i na vchod do tunelu na pobřeží Gazy.

Rukojmí propuštěni

Do Pásma Gazy, které čelí od 7. října masivnímu izraelskému bombardování a totální izraelské blokádě v odvetě za krvavý útok Hamásu na Izrael, vjelo od soboty z Egypta 54 kamionů s humanitární pomocí. Dodávky pomoci vyrazily přes přechod Rafáh na hranici s Egyptem v sobotu.

Hamás v pondělí propustil dvě seniorky, které držel jako rukojmí. Propuštění žen následně potvrdil i Izrael. V pátek teroristé ze zajetí propustili také dvě Američanky. Hamás dále drží nejméně 200 rukojmí a 50 dalších je v rukách jiných ozbrojených skupin. 

Šéf Bílého domu při pondělním telefonátu uvítal propuštění žen a řekl, že chce vytrvat ve snahách o propuštění všech zbývajících rukojmí zajatých Hamásem. Mezi zajatými jsou i další američtí občané. Biden také v pondělí Netanjahuovi řekl, že „je do Pásma Gazy třeba udržet nepřetržitý přísun naléhavě potřebné humanitární pomoci“. Zároveň zopakoval, že USA podporují Izrael ve snaze odstrašit možné agresory v regionu.

Macron přijede podpořit dvoustátní řešení 

Do Izraele v úterý přiletěl i francouzský prezident Emmanuel Macron. V Tel Avivu bude jednat s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem, prezidentem Jicchakem Herzogem i s lídry opozice. Možná se setká i se šéfem Palestinské autonomie Mahmúdem Abbásem. 

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Macron chce kromě vyjádření solidarity s Izraelem také podpořit snahy o humanitární příměří a o otevření politické perspektivy řešení izraelsko-palestinského konfliktu. Tím je podle Macrona existence dvou států.

Domů
Sdílet
Diskuse